Отиде си приятелка на Казанлък

Терасита Капоте- Камачо, легендарният и дългогодишен посланик на Куба в България и голям приятел на Казанлък, си отиде от живота, повалена от коварно заболяване.
Тъжната новина е съобщена в седмичникът „Уикенд“.
Дипломатката е издъхнала в болница в Хавана.
Чаровната и сладкодумна, влюбена в българите и в България кубинка, бе посланик в страната ни в продължение на 5 години.
Преди това 7 години, в периода от 1994 до 2001 -ва година тя бе временно управляваща посолството на Куба у нас.
Любовта й към България бе огромна и в името на това тя даде българско име на свояпървороден внук- Георги.
Като посланик, Нейно превъзходителство Терасите Капоте гостува няколко път на града на розите, като първият път бе по покана на местното Дружеството за приятелство между България и Куба. В Казанлък тя връчи награди на ученици от ПГ по лека промишленост, участвали в литуратурен конкурс за кубинските герои, обявен от управляваното от Капоте Посолство.
През 2011 година дипломатката гостува и на казанлъшката Математическа гимназия, по покана на първия директор на гимназията и дългогодишен преподавател по математика в кубинската столица Хавана- Кольо Горчев, който също не е сред живите вече.

Терасита Капоте не криеше симпатиите си към своите казанлъшки приятели, с които обичаше да пее от сърце емблематичните ни песни: „Моя страна“, „Една българска роза“ и “ Песен моя, обич моя“ .
Кубинската дипломатка посрещаше с обич гости в посолството, които обичаше да гощава с приготвени лично от нея и нейната вярна секретарка Фани кубински специалитети.
Фани също е при ангелите от няколко години.

На сн. Н. Пр. Терасита Капоте при визитата си в Казанлък през 2011 година. С председателя на Общ. съвет тогава Васил Самарски и с нейния съпруг.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram