Отварят за разходка 8 парка в София

Отварят парковете и градинките в столицата. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на разиграването на възможностите за това в София. Ако днес бъде променена заповедта на министъра на здравеопазването за разходка в парковете и градинки, от утре ще може и хората да се възползват.

Министър-председателят призова хората да покажат дисциплина и ред, за да не се налага отново да затварят парковете.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че желанието е поетапно да бъдат отворени големите паркове. Детските площадки обаче навсякъде остават затворени, каза Фандъкова и настоя да не се струпват хора по парковете.

Тя разчита и вярва на хората, че са отговорни и призова да се изчаква или да се идва по-късно, ако в съответния парк има много хора.

Препоръчително е разходката в парка да бъде до 2 часа, каза столичният кмет. Не трябва да се сяда по пейките, нито да се използват съоръженията за игра и спорт.

В интервала от 09.30 – 18.30 в парковете могат да се разхождат родители с деца до 12-годишна възраст с един до двама възрастни. Това означава, че майката и бащата могат да разхождат децата си, колкото и на брой да са те, но в никакъв случай не могат да правят семейни сбирки, обясни кметицата.

Останалото време ще бъде отредено за разхождане на кучета и индивидуален спорт, където може да се спазва дистанция.

Фандъкова отбеляза, че във времето за родители с деца, ще могат да се разхождат и бременни жени, но призова това да не се превръща в масова практика.

Създадена е организация за 8 парка на София със схеми и обозначени маршрути. Направени са и брошури. Всички правила, които са задължителни и препоръчителни, също са изписани.

Абсолютно се забранява пиенето на алкохол в парковете. Гражданите трябва да спазват двата метра дистанция и да няма струпване на много хора на едно място. Навсякъде ще има охранителни фирми, за да следят за спазване на мерките по парковете.

Ако се справяме добре, може да отворим и по-малките паркове, увери Фандъкова.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram