Осман Октай: Борисов има нужда от психиатър, мюсюлманите ще му се подиграват

Премиерът Бойко Борисов има безпардонно самочувствие и си мисли, че знае всичко. Той се нуждае от психиатър. Това каза политическият анализатор Осман Октай пред Фрог нюз. Ето какво още допълни той:

 Г-н Октай последната мярка, свързана с борбата с коронавируса е да се затвори границата между Турция и България във връзка с движението на хора около Рамазан байран. Струва ли ви се ефективна и навременна?  

Борисов казва, че се е чул с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу и той бил проявил разбиране за решението на българските власти да затворят границите за граждани, за да няма струпване на хора по време на Рамазан байрам. Той обаче е чак на 24 май, когато може да се очаква някакво пътуване. При всички случаи в Турция също се предприемат ограничителни мерки. Лично президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи вчера, че по време на Рамазан байрам в Турция няма да се позволи движение на хора и всички джамии ще бъдат затворени. Няма да има и събирания за вечери-ифтар. От днес до 24 май-един месец, започват пости. През това време мюсюлманите гладуват цял ден, не пият вода, не пътуват, затварят се вкъщи и дори ограничават трудовата дейност.

 Това означава ли, че в този период спират да пътуват и към чужбина?

Точно така, в този момент никой никъде не пътува. Остава си вкъщи.

 Защо тогава се предприема тази мярка?

Бойко Борисов и Националния оперативен щаб постоянно заблуждават българското население и го стресират. Изглежда дори не са вдигнали телефона на Главния мюфтия да го попитат кога е празника и кога се очаква евентуално движение на хора по Байрам. А той е чак след един месец.

Ако сравним с предходни години около тази дата ли пътуват нашите сънародници от Турция?

Около Рамазан байрям и около Курбан байрам обикновено мюсюлманите пътуват не само между България и Турция. Много отиват в Мека, за да се поклонят. Но сега дори там забраниха тържествата. Нашите властимащи, в желанието си да плашат колкото се може повече населението, обявиха, че затварят границата. Уверявам ви, че през следващите дни няма да има никакво движение на хора между България и Турция, защото празникът не е сега.

Но нали Борисов казва, че е говорил с Чавушоглу и са се разбрали?

 Ако това беше истина Чавушоглу щеше да му каже: „Какво движение, бе приятелю?! Сега не е Байрам“.

Защо тогава се предприема тази ограничителна мярка през следващите дни?

Защото те са чули позицията на Главно мюфтийство. Тя  винаги се съобразява с това, което се случва в Турция, а именно, че няма да има събирания по време на Рамазана. Сега няма да има никакво движение, никакво пътуване. Обикновено мюсюлманите пътуват в деня на Байрама. За този празник има три неработни дни и тогава се предприемат пътуванията.

Как тогава да си обясним новата мярка – като незнание, престараване или имитация на дейност?

В престараването си през цялото време да стресират обществото, че те няма да пълнят моргите, няма да позволят да има ад в България и че пързалките на децата няма да се превърнат в хладилни морги. Постоянно стресират обществото. Борисов ни обяснява, че ни е спасил от мигрантите, а и малките деца знаят, че мигрантите не искат и да чуят за България, та камо ли да идват тук. Сега ни обяснява, че до неделя няма да позволи да пътуват мюсюлмани, защото в Турция има над 100 000 заразени. Той го повтори няколко пъти снощи на пресконференцията.

Има ли реакция сред мюсюлманите за това, което се случва?

Те сигурно ще му се подиграват и няма да му обърнат внимание. Не случайно секретарят на мюфтийството сутринта в изказването си разобличи изявленията на премиера и на Щаба. Той ясно каза, че сега не е Байрям, сега не се пътува, а се пости. Но както виждате с поредното ограничение целта е постигната – да се нажежи колкото се може обстановката и да се уплашат колкото се може повече българи.

Какъв е политическия Ви прочит на снощната пресконференция, която даде министър-председателя?

Няколко пъти казах, че той сутрин, обед и вечер е започнал да говори като албанския комунистически лидер Енвер Ходжа. По време на неговото управление само той се изказваше по албанската телевизия, поздравявайки с „Добро утро, добър ден, добър вечер, лека нощ“.  Горе-долу сега и ние сме като тях. Министър-председателят, виждате, се прави на лекар, на вирусолог, на микробиолог, на имунолог, на професор, на всякакъв и естествено лечител и спасител на нацията. Поведението му ясно показва, че той не е готов да управлява кризи. С паника и всяване на страх в населението не се става лидер.  Криза се управлява с позитивна енергия и спечелено доверие. Когато всяваш паника, няма как да искаш гражданите да те уважават за позицията и решенията ти.  Още по-малко да се следват.

Но Борисов  многократно прави сравнение с другите държави, като изтъква, че ние сме за пример в борбата с пандемията.

 В другите държави обаче, виждаме, че по медицински теми говорят само авторитетни центрове от учени, които години наред се занимават с този проблем. Точно затова и гражданите им вярват. Политиците говорят единствено какви социално-икономически мероприятия ще предприемат във връзка с изолацията, за да спасят икономиките на страните си. Виждате как властта се отнесе към всеки различен глас като доц. Мангъров и експертите от медицинския съвет. Те бяха подложени на унижение, а Борисов се направи дори на по-голям познавач на заболяването. Няколко пъти се натяква, че ние се справяме много по-добре от Турция и Русия в битката с болестта. Казано ни беше в прав текст, че само той и неговият Щаб се справят, за разлика от всички други дръжвави в света. Всичко това говори за определен манталитет на човек, който се нуждае от преглед при психиатър.

 Защо смятате, че се налага лекарска намеса? Може би сте краен?

Защото човек, който има такова безпардонно самочувствие и си мисли, че знае всичко в света, не може да бъде нормален. Виждате, че дори светила в медицината признават колко много не знаят за коронавируса и това ми се струва най-нормалното поведение.  

 Вчера видяхме ген. Венцислав Мутафчийски до Борисов да обикалят предприятие за медицински облекла. Възможно ли е да видим след време шефа на ВМА на политическата сцена?

Преди да ви отговоря искам да попитам Борисов дали Владислав Горанов му е най-добрия финансов експерт? Заради скандала с фурмите ли скриха икономическия министър Емил Караниколов? Чухте ли Вежди Рашидов как се прекланяше на Делян Пеевски? ФК „Лудогорец“ искат помощ по схемата 60 на 40. А преди това Кирил Домусчиев го обявиха за голям дарител. Как така даряваш, а след това искаш пари от държавата?! Как даряваш едни пари, когато дори не си си платил дълговете към държавата?! При случая с Пеевски – откраднал си огромни средства не само от КТБ.  Употребяваш всичко, което можеш от тази страна, унищожаваш цели сектори от бизнеса и накрая те обявяват едва ли не за герой-спасител. Отговорите на тези въпроси българите много добре ги знаят. Мутафчийски се изложи както за Байрама, така също с благодарността за фурмите и пресконференцията за пожара край Чернобил. Като бял ден е ясно, че в момента се води  пропагандна политика на основата на страха на населението. Властимащите са убедени, че както при комунизма, със страх  можеш лесно да управляваш обществото. Това, което се случва у нас е сталинизъм.

Но да се върнем на въпроса за това дали виждате политическо бъдеще за Мутафчийски?

Не, защото първоначалната привързаност на гражданите вече отминава. Ежедневните пресконференции, обърканите послания, лъжите, биенето в гърдите на Борисов като Кинг Конг вече изнервя и дразни хората. Изтощава ги до краен предел. Гражданите разбират, че в момента голямата заплаха за тях идва от факта, че държавата е парализирана, а икономиката спряла. С хаотични действия не се бори криза. Борисов колкото повече говори с часове на брифингите, толкова повече си вреди, защото точно неговите хора разбират след кого са тръгнали и на кого са се доверели.  Последната теза на Борисов искрено ме забавлява: „Да, аз мога да загубя всичко, но няма да позволя българите да измрат“.  С подобно крайно изказване премиерът показва, че е загубил политическа почва под краката си. Именно затова се прибягва към методите на управление на Хитлер и Сталин: страх, страх, страх.

Вие мислите ли, че българите могат да се доверят толкова лесно?

Не, защото обществото ни вече не е от едно време. Българите имат европейско самочувствие. Около 2 млн. вече познават добре света и демократичните общества. Какво забелязвам – всеки ден управляващите ни се карат, плашат ни, стресират ни. Това значи, че тези хора до такава степен са се самозабравили, че и те като главния прокурор Иван Гешев са се помислили за Господ.  

Интервю на Катя Илиева

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram