Онлайн броенето съвсем спря

Националният статистически институт окончателно призна безсилието си да преброи населението онлайн. НСИ временно ограничава достъпа до електронната система „Преброяване 2021“, съобщи преди минути БГНЕС.

От института заявиха, че в следващите часове достъпът до електронната система „Преброяване 2021“ и всички системи и сайтове на института ще бъде затруднен или невъзможен. Проблемът бил поредица атаки тип „Отказ от услугата“ с трафик над 250 гигабита в секунда. Всички данни на хората, които са се преброили електронно към момента, са защитени, уверяват от НСИ.

Агенцията припомня, че онлайн преброяването започна преди ден и още в самото началото имаше опит за атака. По-късно часове наред системата не работеше заради претоварване. 

По-рано тази сутрин зам. шефът на НСИ Дияна Янчева съобщи пред Нова тв, че във вторник са последвали още атаки от Китай и Швеция.„Имаше няколко опита за хакерска атака срещу сайта ни. Опитите за проникване сутринта бяха от IP адреси от Швеция.  Следобеда блокирахме атака от китайски хакери. Имаше и претоварване на системата от големия брой желаещи да се преброят. Благодарим на всички за проявеното желание“, заяви Янчева. По думите й и при двете атаки не се е стигнало до изтичане на данни.

Очакваме поне 70 процента от населението да се преброи електронно”, посочи Янчева. Някои от вече преброилите се са се припознали като марсианци и джедаи. „Това влошава качеството на информацията. Ние не можем да променим усещането за джедаи, но този отговор отива в категорията „Други”. Молим хората да предоставят достоверна информация”, помоли зам.-председателят на НСИ.

В петък по време на заседанието на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в парламента , депутатите ще задават актуални въпроси към председателя на НСИ Сергей Цветарски, свързани с възникналите проблеми с регистрацията на гражданите.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram