Омбудсманът: незаконно е гражданите с неплатени глоби да бъдат спирани на границата

Гражданите с неплатени глоби да не бъдат спирани на границата.

Тази препоръка към вътрешният министър Младен Маринов е направено от националния омбудсман Диана Ковачева. Тя припомня, че съгласно Конституцията всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели, е позицията на Диана Ковачева.

Ковачева е изразила и несъгласието си с факта, че водачите с влезли в сила глоби трябва да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата, както и че за неплатени глоби ще се проверяват и останалите пасажери в колата.

Така всички те ще трябва или да платят, или да се откажат от пътуването, посочва омбудсманът.

Общественият посредник вижда проблем и в случаите, в които гражданите не са били уведомени за издадени на тяхно име наказателни постановления, разбират за тях едва на границата, и така те не могат да продължат пътуването си.

Ковачева посочва още, че има случаи, в които системата не отчита, че дадена глоба е вече платена и така, ако водачът не носи със себе си платежния документ, може да

бъде санкциониран, въпреки че е бил изряден и е заплатил глобата.

По думите на омбудсмана обезпокоителен е и фактът, че освен водачите, за неплатени глоби ще бъдат проверявани и пътниците, включително тези в автобусите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram