Октай: Борисов е като човек, който държи в заложничество Българската нация

Бойко Борисов се държи като човек, който държи в заложничество Българската нация. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още допълни той.

 Г-н Октай, за какво е знак връщането на хартиената бюлетина от ГЕРБ, ДПС и БСП?


И преди съм казвал пред медията ви, но и сега ще го повторя – в момента мафията и промяната се бият на живот и смърт. 


Коя е мафията? 


Партиите на статуквото представляват мафията. Формациите като ПП и ДБ са изразителите на промяната. Те представляват и протестната вълна от 2020 година. С връщането на хартиената бюлетина статуквото се готви да  убие представителството на протестната енергия. 


Как ще го направят?


 Чрез кражба на избори. Доказателство за това, което говоря  е двойствената игра на Борисов от вчера. Неговата агресия както към журналисти, така и към политически опоненти,  цялото му бездействие и липса на активност като първа политическа сила, очакваща да получи първия мандат, са доказателства за неговата тотална изолация от тази протестна вълна и енергия. Всичко това го изнервя. И за съжаление агресивното му поведение се копира от неговите народни избраници и обкръжението му. 


Като човек с парламентарен опит имало ли е преди такъв маратон в парламентарна комисия, която да работи цяла нощ?

Никога. Комисия в НС не е работила цяла нощ дори  за важни, сериозни въпроси. И говоря за последните 32 години. Нито един ключов проблем на българския народ не е провокирал досега подобна активност от страна на политическите партии.  Представителите на задкулисието са в парламента, Гешев обикаля… Среднощното заседание за промяна в ИК е живото доказателство, че те  водят ожесточена битка за оцеляване. 

Изглеждат като победители след промените, не мислите ли? 

Това, което са решили, ще го изпълнят. Независимо, че Борисов уж днес бие отбой. Това е фалшиво поведение. Той просто назидава от разстояние парламента. Това е поведение на човек, който се страхува. Сериозните политици и държавници, за какъвто има претенции да е той, застават начело на всяка битка в полза на България и държавата. Борисов има поведение на човек, който държи в заложничество нацията и България. Човек, политик  и държавник, загрижен за народа и страната си, трябва да е готов на саможертва.  А не със страховете си да държи в заложничество всички в държавата. Вече две години държи в застой демократичното развитие на България. 

Вярвате ли, че съпротивата срещу връщането на хартиената бюлетина ще даде резултат? 


Това са процеси, които събуждат младежката енергия за промяна. 


Възможно ли е изходът да е в обединението на всички, които преди две години бяха на площада?

Събирането ще започне на местните избори. Фалшивото поведение на Стефан Янев също ще има обединителен ефект на формациите на промяната. Те осъзнават, че ако изневерят на площада,  ще бъдат изметени от политическия живот. Днес сме свидетели на битката на поколението на 40 – годишните. В публичното и онлайн пространство активно присъстват 20 и 30 годишните. Те ще продължат битката за промяна. Зная, че събитията в Украйна, войната и слабостта на Путин в тази война ще катализират и ще ускорят процесите за промяна не само в България, но и на Балканите.

Интервю на Катя Илиева

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram