Ограничаването на достъпа до магазини и аптеки за хора на определена възраст и то уязвими хора, не е зелен, а ЧЕРВЕН коридор

Със заповедта хората след 65 години да пазаруват само в интервала от 8 до 10 часа, въведоха нова форма на геноцид над старите, представена като грижа за тях“, гласят възмутените реакции в социалните мрежи.

Заповедта на министъра на здравеопазването, с която на хората над 65 години беше забранено да пазаруват в магазини и аптеки извън часовия пояс 8 – 10 ч сутринта, предизвика множество критики в социалните мрежи. „Дневник“ подбра някои от тях без претенция за изчерпателност.

Надежда Цекулова, БХК:

Около 2 млн. 150 хил души трябва да пазаруват от 08.00 до 10.00 ч. За да няма струпвания, нали, не за друго…

Ирина Недева, журналист:

Днес магазинери и охранители на супермаркети са издевателствали над възрастни хора. Премиерът пък цитирал надписа на Аушвиц… обикновен фашизъм, дами и господа, другарки и другари! И не, не критикувам затягането на мерките, а дискриминационния им и абсурден вид. Нали знаете колко е ограничително че ресторантите затварят в 23,30…

Мария Ландова, художник:

Горките хора – трябва да скочат в ранни зори, когато е много студено. Да се простудят, та по-лесно да ги тръшне чумата.

Мария Шаркова, адвокат:

От началото на епидемията в България министърът на здравеопазването издаде стотина и повече заповеди, част от които доста проблематични от правна гл. точка (дали мерките са правилни или не от епидемиологична гл. точка оставям на експертите в тази област).

Оставам на мнението, че безцелното обжалване на заповедите, а и на различни индивидуални административни актове (например предписанията на РЗИ при изтекла карантина) е излишно заяждане и затрупва с работа и без това задръстените от задачи колеги и съда.

Затова никога не съм си позволила самоцелно да критикувам, а още по-малко да не спазвам установените със заповедите мерки.

Днес обаче ще си позволя да кажа няколко думи. Ограничаването на достъпа до магазини и аптеки за хора на определена възраст и то уязвими хора, не е зелен, а ЧЕРВЕН коридор. Да дадеш ЕДИНСТВЕНА възможност от два часа на възрастни хора, някои от които трудно подвижни, да си набавят основни за нуждите им продукти, е абсурдна мярка, на фона на обстоятелството, че в останалото време всички останали ще имат свободен достъп до същите тези обекти. Да аргументираш това свое решение със съобразяване с бизнеса, е нелепо. Да не говорим, че точно в този времеви диапазон може да не работят дадени обекти, да е студено, мрачно, мъгливо, хората да се нуждаят от спешно закупуване на лекарство по друго време от деня и пр.

Или в този случай не се притеснявате, защото старите хора няма как да излязат на улиците?

Тази заповед е дискриминативна, ограничението е унизително и непропорционално и ще бъде втората заповед, която аз ще обжалвам от началото на епидемията.

Понеже след предишната ни жалба министърът незабавно отмени обжалваната от нас заповед, искрено се надявам проф. Ангелов да се опомни от разходката в джипката и да я отмени овреме!

Антоний Тодоров, политолог:

Според новата заповед на МЗ (т. 15) хората на 65+ могат да пазаруват САМО от 8:00 до 10:00!?!?!? Отново някой показва, че не владее езика. Или пък е обикновена дискриминация.

Владислав Панев, „Зелено движение“:

Нали знаете как се купува алкохол в щатите ако нямаш възрастта за това. Или фалшифицираш лична карта, или даваш пари на по-възрастен да ти купи.

В ей такава ситуация са българските пенсионери сега. Хората над 65 години имат право да пазаруват в магазини и аптеки само сутрин между 8 и 10. Нали си представяте. Ако искат да си купят нещо по друго време, ще трябва да се направят на млади с фалшиви документи или да помолят роднини и приятели. Или ще си навиват будилник, за да не изпуснат часа.

Счупиха тъпомера. Естествено, като ужким се грижат за хората.

Стоян Гяуров, журналист:

Едно държавническо и хуманно решение на здравния министър: всички пенсионери (2 милиона) строени пред магазини и аптеки от 8 до 10 сутрин. Те и без туй стават рано, нямат особени нужди, а и цял ден лентяйстват; така няма да се моткат на трудещите се и останалите полезни елементи на обществото. Вярно е, че при 2 милиона в магазините, там ще стане малко тясно и маски и дистанция ще се обезсмислят, но нека не бъдем черногледци, а да гледаме голямата картина.

Впрочем би могло да се помисли и за някои допълнения към мъдрото министерско решение, например: хора с бастуни да пазаруват само от 8 до 9, може би дори до 8.30, защото те са бавноподвижни и ще затруднят много милионния пенсионерски поток, а онези в инвалидни колички, изобщо да не бъдат допускани в магазините.

На един следващ етап би могло да се помисли за още едно облекчение: всички пенсионери да бъдат задължени да носят на ревера си жълта звезда в траурна рамка (за да не навява неприятни за някои исторически асоциации), тъй че още като ги зърнем отдалеч, да ги отбягваме.

А пък на един още по-следващ етап би могъл да се обсъди и вариант за събиране (щях да кажа концентриране) на пенсионерите на определени места, например празните и без туй стадиони, така че да бъдат съвсем сред себе си. С една дума: евалла, г-н министър.

Галина Меламед, преводач:

Ами да ни съберат всички пенсионери в „Арена Армеец“ и да ни хвърлят храна като на прасета, както правеше Дочо Булгуров в незабравимия филм „Селянинът с колелото“.

Иван Евтимов:

Със заповедта хората над 65 години да пазаруват само в интервала от 8 до 10 часа, въведоха нова форма на геноцид над старите, представена като грижа за тях.

Когато се наредят в мразовитите утрини на огромни опашки пред аптеките и магазините, много от тях ще настинат, ще се разболеят и тъй като няма да ги вземат в болниците, ще си отидат дори преди да са се срещнали с вируса.

Във връзка с това се питам кое е по-смъртоносно за възрастните хора – ковид-19 или глупавите решения на експертите?

Зоя Захариева, пенсионер:

Протестирам! Протестирам! Протестирам! Нека всички ние, които сме на 65 и повече години, категорично и силно да протестираме! На този министър не му ли е известно, че иде не лято, а се задават студени дни. Господине, времето (от 8 до 10 ч. ), което ни отпускате за посещение в хранителните магазини и в аптеките е твърде хладно, за да си подаваме носовете навън. Ако настина, вие лично ли ще ме лекувате. Ами ако настине съседката, която цепи стотинката на две, понеже портмонето й е полупразно, вие ли ще й дадете пари за лекарства?

Дайте да се разберем. Абсолютен привърженик съм на дисциплината. Само тя може да ни спаси в този твърде труден момент, в който мненията на вас, специалистите се бият до пребиване. Но, г-н министре, мярката ви по отношение на нас, възрастните е абсурдна. И Пикасо не би могъл да я изрисува.

Дафина Рашкова:

„Зеленият коридор“ за възрастни вече е факт – от 08’00 – 10’00ч., много неподходящо време, защото:

1. Започва есенно-зимен сезон, ранните сутрешни часове са с най-ниски температури, големите магазини не винаги са близо до местоживеенето; често това е часовият пояс и за начало на работния ден на магазини и администрация (струпване в транспорт; недостатъчно е още зареждането на някои магазини, закрит пазар и т.н.).

2. Възрастните над 65 години, най-често са с хронични заболявания и лекарствата, раздвижването(сутрин е болезнено за някои) е естествено забавяне за начало и организация на деня.

3. Недопустимо е да не може да се пазарува през другите часове в търговските обекти, особено в аптеките, ако те са свързани с належащ здравен проблем или възникнала непредвидена потребност.

4. Часовият пояс е разумен и ненаказателен в средата на деня (примерно:10 – 12 ч.) без да се ограничава възможността и през останалото време, но с препоръка да не се ползва без да се налага.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram