Обвиняемият от ‘Ситняково’ с мярка ‘подписка’. Шофьорката също е в нарушение, смята съдът

25-годишният Георги Георгиев от сблъсъка до румънското посолство получи най-леката мярка за неотклонение “подписка”, защото има, че данни Елена Мицова, която се опита на 17 август да премине с колата си през протестиращи на бул. “Ситняково”, също е извършила престъпление. Това определи Софийският градски съд в тричленен състав днес.

Съдията обясни, че има достатъчно данни, че Елена Мицова е извършила престъпление по чл. 342 ал. 1 (престъпления по транспорта за нанасяне на телесна повреда на лица).

От съда добавиха, че разследващите от Първо районно полицейско управление трябва да обърнат внимание на това.

Георги Георгиев беше обвинен по два члена – за хулиганство с особена дързост и за увреждане на чуждо имущество.

Защитата на Георгиев поиска от съда да му бъде отменена мярката за неотклонение “парична гаранция” в размер от 500 лева, като изтъкна, че младият мъж работи на трудов договор за 300 лева и добави, че след направена проверка е установено, че счупеното предно стъкло на автомобила на Мицева струва 183 лева.

Адвокатът добави, че Георгиев е искал да защити протестиращите, защото жената в колата се е опитала да ги прегази.

25-годишният мъж помоли съда да бъде оневинен за деянието, за което е обвинен, защото не го е извършил.

Пред журналисти защитата на Георги каза, че още на следващия ден след задържането му е сезирана прокуратурата за опит за убийство и дори за тероризъм. Прокуратурата не е протестирала срещу първоначално наложената гаранция от Софийския районен съд – 500 лева. 

Георги Георгиев бе обвинен за хулиганство и повреждане на автомобил на жената, опитала се да прегази протестиращи премине блокадата при румънското посолство вечерта на 17 август. По-време на блокадата булевардът беше блокиран от протестиращи, които искаха оставката на главния прокурор Иван Гешев, премиерът Борисов и цялото правителството. Въпреки че колите нямаха достъп до румънското посолство жената не спря колата си. Тя караше с ниска скорост, но бе на път да удари няколко души. В колата имаше и деца. Това доведе до ескалация на напрежението – хора започнаха да чупят стъклата и фаровете на автомобила, а полицията се намеси едва около 20 мин по-късно. След което бяха задържани трима от протестиращите. След решение на Софийския районен съд Георги получи 500 лева парична гаранция. 

На първа инстанция магистратите посочиха, че действията на Георги не са прекалено дръзки и цинични, а жената сама е рискувала безопасността на децата си./offnews.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram