Няма новоустановени случаи на коронавирус

Няма новоустановени случаи на заразени с коронавирус. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг.

Уточнява се групите хора, които ще бъдат изследвани приоритетно за наличие на коронавирус. 

Изработват се приоритетите кои хора ще бъдат изследвани първи – най-пряко контактувалите с доказаните случаи на пациенти с коронавирус. Сред приоритетно изследваните ще са и старческия дом в Габрово. Там има пациентка, която е била в болницата и е изписана като здрава. 

На брифинга стана ясно, че заразената в Габрово медицинска сестра не е имала досег с пациента от болницата, който също е изолиран с коронавирус.

Щабът решава как да се разпределят пробите, за да има бързи резултати. Има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория, уточни ген. Мутафчийски.

Задължителна е домашната карантина за всички контактни лица за установените случаи. В болничните заведения се ограничава достъпа до останалите пациенти, категоричен бе директорът на ВМА. 

По думите му се уточняват и превантивните мерки към болниците. Има строг контрол на достъпа до тях. Препоръчва се да няма излишно ходене в болниците, за което помага и МВР. Дезинфекцията върви денонощно. Персоналът използва защитни средства, отчете ген. Мутафчийски.

На въпрос кой е нулевия пациент, ген. Мутафчийски заяви: „Не говоря за нулев пациент, защото не знаем“.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram