НОЩ: Затегнете редиците за това, което ни очаква

Ако при втората вълна на коронавируса у нас през есента са били нужни 7 седмици, за да достигнем връх на броя заразени, сега това ще се случи значително по-бързо. Най-вероятно ще има пик на инфекцията след 3 седмици.

Това стана ясно по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.

Усложнява се и у нас ситуацията с разпространението на коронавируса. Вече осем области са в червената зона, стана ясно още от брифинга на здравните власти. Най-висока е заболяемостта в Кюстендил, а най-ниска в Търговище. Засилва се натискът и върху здравните заведения. Увеличил се е броят на настанените в интензивни структури спрямо вчера, показват данните на Единния информационен портал.

„Аз не искам да бъдем лекомислени, искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа. Не искам да бъдем лекомислени, а готови“, посочи пред медиите здравният министър проф. Костадин Ангелов и даде пример с Португалия, където положението е изключително тежко – страната отчете 14 хиляди починали вследствие на инфекцията, а Германия изпрати помощ до Лисабон.

„Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Това, че са разрешени фитнесите, не ги прави безопасно място. Никога не съм твърдят, че фитнесите са безопасно място, напротив – те са най-опасното място“, посочи ген. Мутафчийски.

„Призовава българските граждани към разум и към спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата. На 12-днвна база следим всяко едно число, анализираме всяка една тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем необходимите действия“, увери здравният министър.

Запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните спрямо новозаразените случаи, отчете още проф. Ангелов.

Българската дърава води преговори за осигуряване на допълнителни РНК ваксини, стана ясно още от думите на здравния министър с оглед сигналите относно аденовирусните ваксини.

„Имаме данни за намерение на фирма за намаляване на дозите. Когато постигнатите към настоящия момент устни договорки станат факт, ще го съобщим. Не очаквайте да кажа „Хоп“ преди да съм скочил“, обясни още Ангелов.

Относно съществуващите данни за ефективността и безопасността на ваксината на AstraZeneca проф. Ангелов посочи – няма достатъчно данни за влиянието, което препаратът оказва върху лица над 55-годишна възраст. Липсата на информация не бива да се възприема автоматично като отрицателна такава.

„Необходимо е време да бъдат натрупани достатъчно данни, за да вземем информирано решение. Към настоящия етап то би било приборзано и не би стъпило върху медицински показания, каквито към момента няма. В момента текат проучвания в САЩ. Очаква се тази информация да бъде обогатена и да се промени кратката характеристика на ваксината“, обясни още проф. Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че към момента резултатите от имунизацията на възрастните хора във Великобритяния с препарата на AstraZeneca са чудесни.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram