НОИ отваря гореща линия за оставащи без работа

Националният осигурителен институт открива временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица. На номер 02 926 19 96 осигурените лица ще могат да отправят запитвания относно действащото в у нас законодателство, актуалните промени в нормативната уредба и техните осигурителни права при безработица.

Всяко едно от териториалните поделения на НОИ също осигурява телефони, на които гражданите могат да бъдат консултирани по въпроси за безработицата. Списъкът с номерата е достъпен на официалната интернет страница на НОИ в рубрика За потребителя/ Полезна информация. Линиите ще бъдат отворени за обаждания всеки работен ден от 9:00 до 17:30 ч. На разположение на гражданите е и единният телефонен номер за цялата страна 0700 14 802.

Почти 7000 души загубиха работата си в първата седмица на извънредното положение, като в бюрата по труда се регистрират и много хора, които се връщат от чужбина. От вторник НОИ спря да приема заявления за обезщетения за безработица на хартиен носител – хартиени документи се подават само в бюрата по труда, които и без това са първа задължителна спирка в процедурата по регистрация на безработен. Целта е да се облекчат гражданите, тъй като бюра по труда има и в по-малки населени места, докато териториалните поделения на НОИ са само в областните центрове. Промяната обаче натовари допълнително служителите на бюрата и в последните дни те са обсадени от опашки.

Заявления за безработица и други осигурителни рискове могат да се подадат и по пощата – до териториалното поделение на НОИ, както и по електронен път – с ПИК, а също и с електронен подпис, какъвто обаче едва ли много от оставащите без работа имат. НОИ преустанови и приема на документи за преизчисление на пенсията на работещите пенсионери, като ще ги преизчисли по служебен път. Въпреки това и днес пред централното поделение на института в София се вие дълга опашка.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram