Новият триумвират Станишев, Гергов, Добрев или какво реално се случи на Националния съвет на БСП

Националният съвет на БСП на 13 юни показа дълбокото ценностно разделение в социалистическата партия.

За режисирания план на вътрешната опозиция си пролича от ранни зори. Готови заглавия заляха проправителствените медии, още преди да са минали като точки в зала.

От тази гледна точка явно новият триумвират Станишев, Гергов, Добрев е поработил здраво по подготовката на пленума. Показаха и завидно единство. Подобно на овчар Кирил Добрев не седна и за миг цели 11 часа да гледа кой как гласува от предварително обработените гласове.

Центърът на вътрешната опозиция се оказа офисът на Сергей Станишев, който успя да обедини необедините крилца и перца с проста програма от две точки: сваляне на Нинова и коалиция с ГЕРБ.

Въпреки опитите да бъде отменен прекият избор, който се подкрепя от огромната маса членове на партията, такъв ще има. Партията ще избира своя лидер на 12 септември 2020 чрез участието на всички членове, което е модерната европейска практика. Въпреки опитите на опозиционерите да създадат атмосфера на нетърпимост, Нинова се опитва да сложи разговора за политика по същество – икономика, социални мерки, екология… „Вътрешната опозиция нямаше разум, нямаше аргументи, а само обиди, крясъци и то млади хора“, споделя участник в съвета.

Кирил Добрев направил изказване, но отказал да слезе от трибуната. Наложило се водещият Асен Гагаузов силово да го свали. Мъжественият сливналия сложил на мястото му и изпадналия в истерия Валери Жаблянов като го нарекъл „михлюзин“.

Румен Гечев пък държал пламенна реч „Искаме от всеки кандидат за председател на БСП да декларира изпълнява ли обществени поръчки възложени от представители на ГЕРБ и има ли икономически или други зависимости от управляващите“.

Гергов френтично искал оставката на Нинова, защото е вредна за партията и България, но забравил да каже защо точно. Думата аргументи, така или иначе е чужда за речниковия му запас.

Това, което втрещило мислещата част от залата, обаче, било отхвърлянето от страна на опозиционерите на предложението за всенароден вот с искане оставка на правителството на Борисов.

Според елитарния Станишев обикновени членове нямат право да избират лидер, а народът не трябвало да се пита. От трибуната той без срам и свян предложил „алтернатива“: да се организира кръгла маса с ГЕРБ.

Паметливи припомнили, че именно той заяви преди няколко месец, че Бойко Борисов е мъдър държавник. Явно за него БСП трябва да съществува само, за да го обслужи. На високоплатената си европейска служба е пропуснал да забележи, че при Борисовите управление от последните 11 години България изпада на последното място в Европейския съюз във всички възможни класации – социални, икономически, демократични.

Въпреки приказките преди НС (основно от Миков и Янков), че партията е докарана от Нинова до фалит, след изнесения подробен финансов отчет, проверен от Контролната комисия и заверен от независим одитор, никой в залата не оспорил доклада, нито се извинил.

Услужливо пропуснали, че партията е без субсидия повече от една година, а Нинова връща дълговете на старите ръководства.

Мерджанов предложил точката да се отложи, тъй като вече било късно и някои от членовете от провинцията са си тръгнали.

Това, което най-много възмутило хората било отхвърлянето на предложението на видния юрист Янаки Стоилов да се организират протести.

Опозиционерите просто не искали да се сваля правителството. Това била последната капка и вече нямало никакво съмнение какви са мотивите им за участие в политиката.

По време на целия пленум, въпреки провокациите и просташкия език, Нинова запазила удивително спокойствие. Явно натрупала политически и житейски опит, не се поддала на емоциите. Демонстрираната по време на инфарктното заседание политическа зрялост направила силно впечатление на присъстващите.

Съветът свършил в късните часове на деня, а тройката Станишев, Добрев, Гергов си тръгнала заедно с приповдигнато настроение.

Автор: Стефан Анастасов

БГ Региони

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram