Новите мерки обяви Кирил Петков

Днес сме се събрали да представим един нов модел за управляване на COVID-кризата. На ръба сме на вълна от Омикрон, която идва с голяма скорост към България. Това заяви чрез видеоконферентна връзка премиерът Кирил Петков при представянето на Националния оперативен план за справяне с COVID-19  в Министерския съвет.

„Сега сме на ръба на една доста голяма вълна от варианта Омикрон, която идва с голяма скорост към България. Както виждаме всички, новите случаи са над 5700, хоспитализираните са 553 и над 77 починали за последните 24 часа. До този момент моделите, с които се управляваха мерките, бяха неясни и не напълно се изпълняваха на база на точни стойности. Ние решихме заедно да сменим този подход“, обясни Петков и допълни, че са били изследвани всички фактори, от които зависи стабилността на здравната система.

По думите му, целият модел ще бъде функция на фактора „брой на интензивни легла“.

„Процентът за заетост на интензивните легла предопределя дали нашата здравна система може да отговори на натиска, който идва от ковид кризата и дали ще има риск хората да останат без достъп до тези интензивни легла. Целият модел за управление на бъдещата криза ще бъде функция на този един фактор“, допълни премиерът. 

Процесът ще е лесно управляем и хората ще могат да предвидят какво ще се случи с техните бизнеси и дали децата им ще ходят на училище, каза още Петков.

„До този момент нищо още няма да бъде затваряно като мярка, но ние сме дни преди тази вълна да дойде към България“, заяви премиерът.

„Ние много добре осъзнаваме, че образованието е пълноценно, когато е присъствено. Затова ходенето на училище, особено за малките деца, е приоритет през всички етапи, които определяме. Етап 1 е, когато 50 процента от всички интензивни легла са заети. Етап 2 е при 60-процентна заетост, но бизнесите работят. Етап 3 е, когато 70 на сто от интензивните легла са заети. Тогава започват първите по-меки мерки. Критичният етап е 4, когато 80 процента от интензивните легла са заети. Тогава правим едно симетрично затваряне на бизнеси, които обслужват хора, освен аптеките и хранителните магазини“, каза още Кирил Петков.

Министър-председателят представи и 10 мерки за подкрепа, първата от които е „60 на 40“, а втората – патронажна грижа. Третата мярка за подкрепа е проект „Запази ме“, а четвъртата е оперативна програма за храни. Следват Фонд на фондовете и програма „Възстановяване“, подкрепа за туризма и 9 процента ДДС.

„Десетата мярка е чисто нова. Тя е само за напълно затворени микро и макропредприятия. При нея ще има 20 процента безвъздмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лева“.

На пресконференцията присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.
По думите на проф. Сербезова в плана са отчетени характеристиките на Омикрон.

„Този план бе необходим, защото, когато МЗ предприема мерки, трябва да бъде проследен ефектът им върху другите сфери от обществения живот и те да се подготвят за тези мерки. Очаква се, че ще има голямо натоварване на здравната система. Основното е, данните, които имаме на национално ниво да бъдат разпределени на областно. И да имаме от 3 до 5 дни за обявяване на определени мерки. Именно затова се прави това математическо моделиране, за да не става така, че за 24 часа да бъдат налагани мерки“, каза здравният министър.

Тя допълни, че основното е да се запази присъственото обучение.

„Мина времето, когато министър Денков разбираше от медиите за въвеждането на нови мерки в училищата“, отбеляза проф. Сербезова.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram