Нинова се ядоса: Дъно! Спасително за България е този парламент да бъде разпуснат веднага!

44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчно това да се промени.

Това заяви в гневно изказване лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по предложението за оставката на председателя на парламента, предаде Агенция „Фокус“.


„Ако някой от вас е имал колебания, дали това Народно събрание е изчерпано и трябва да си ходи, днес беше освободен от тези колебания и е абсолютно убеден, че в този състав, с това мнозинство 44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна това да се промени. Вече е необходимо след този дебат – все по-категорично да заявим, че е спасително за България този парламента да бъде разпуснат веднага.

„Ето защо – основите на държавността, принципа на върховенство на закона, който изисква законодателят да упражнява парламентарен контрол, беше сведен до предложение за среща в ресторант, където да се разговаря по въпросите, които вас, уважаеми български граждани, ви касаят. Дъно“, каза още Нинова.


Според нея унижаването на инстиутцията с обидното и цинично изказване на Борисов за председателя на парламента е била сведена до спор кой е по по по-най в Кърджали“, каза още Корнелия Нинова.

Когато говорите за председателя на БСП – директно го назовете, за да се срещнем в съда, каза още Нинова.

„Разбирам фиксацията ви в мен, броих до 22 и няколко пъти произнасяне на името ми. Няма как да приема няколко неща. Човек, осъден на 4 години затвор, да ми дава оценки, второ да ви призова, уважаеми депутати, когато правите внушения или лъжете по отношение на председателя на БСП, да бъдете смели да го кажете директно, не да цитирате някой, че казал, че съм г-жа Лъжа. За това твърдение осъдих Бойко Борисов и ми дължи разноските. По отношение на СДС – същото – имам осъдително решение срещу премиера Борисов за нещо общо между мен и СДС. Като го говорите, искам директно да го назовете, за да се срещнем в съда“, каза още Нинова с изключително остър тон.

Тя призова още, когато се говори за „Техноимпекс“, да не се правят намеци за криминална приватизация. 

„На нито едно от тези изслушвания, които ние сме подписали, министър-председателят не дойде. Лъжа номер 2, че последните 10 години, когато вие управлявате, БСП и ДПС са едно. Това, че имаме общи позиции по някои въпроси, не може да скрие истината. Тези години ни управялваше нова тройна коалиция официално ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но официално ГЕРБ , „Обединени патриоти“ и ДПС. Ако се опитвате в края на мандата си да опровергаете това, няма как да се случи“ ,каза още Нинова. 

По време на изказването на Нинова в залата възниква напрежение. Повод за това бе фактът, че Валери Симеонов прекъсна лидера на БСП докато се изказваше на трибуната. Това предизвика недоволството на БСП. Впоследствие Нинова припомни на Валери Симеонов, че отстраняването ѝ от тази трибуна преди няколко години, е довело до оставката на  Димитър Главчев и в момента е предмет на дело в Страсбург.

Мислете за Главчев и мислете дали отново ще ми спрете микрофона! Аз съм народен представител, който има право на свободна воля“, предупреди Корнелия Нинова предсадателстващия Симеонов.

Той не посмя да ѝ спре микрофона и Нинова докрай изложи тезите си.

След нея Валери Симеонов взе думата за обяснение по воденето на заседанието, след като мястото му на председателския стол беше заето от Емил Христов от ГЕРБ.

„Ние слушахме едно дълго изакзване, в което се правеше коментар и анализ на предните изказвания при положение, че можеше да бъде поискано от името на БСП изказване извън обсъждания дневен ред или така наречените декларации и по този начин да се изрази отношението на ПГ на БСП, обясни Валери Симеонов и продължи с оправданията: Това не беше направено и правилникът беше нарушен. При опита ми да върна обсъждането на дебатите, вие се върнахте, каза той към Емил Христов. И изрази недоволстното си към него: Моята претенция към вас е, не се връщайте толкова бързо, като ме оставите да ръководя заседанието“.


От своя страна Христов го призова да не преживява неуспеха си, че не е е успял да спре Корнелия Нинова.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram