Нинова: Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по конституционни жалби. Имаме съгласие с ИТН

„Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко конституционни жалби. Нека да изчакаме в 17.00 ч. и тогава ще имаме коментар“. По политиките сме наясно, че имаме високи съвпадения с „Има такъв народ“ – виждаме състава на кабинета и се произнасяме. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

„Преговорите, които водихме по политики, приключиха вчера. Удовлетворени сме от тези преговори. Постигнахме най-висока степен на съгласие по приоритетите. Продължаваме със следващите стъпки. Ще изчакаме днес обявяването на премиера, на състав на Министерски съвет и ще вземем окончателното си решение след като ги чуем и свикаме Националния съвет да се произнесем. Предварително не са ни казвали никакви имена“, каза още Корнелия Нинова.

Тя уточни, че с „Има такъв народ“ имат съвпадения и по червени линии, които за БСП са неолибералната политика за концесия на банка и пътища, влизането на Република Северна Македониоя в ЕС в противовес с българския национален интерес и Истанбулската конвенция.


Лидерът на БСП коментира и темата с бъдещо споразумение за подкрепа на правителство. „Националният съвет ни постави и този мандат преговорите ни да приключат с писмено споразумение за подкрепа. Важно е, че намерихме приоритетите. Формата, по която да го направим, остава отворена. Ще продължим разговорите, но да – ние бихме искали да има споразумение, че всичко, което сме се договорили, ще се свърши.

Оставаме отворени за разговори под каква форма да бъде“, допълни още тя.


Корнелия Нинова коментира и евентуалната кандидатура на Петър Илиев за министър-председател.

„Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко конституционни жалби. Моля ви на въпроси „ако“ – не отговарям сега. Нека да изчакаме в 17.00 ч. и тогава заповядайте за коментар“, заяви още Корнелия Нинова.

ПГ на БСП работи с Петър Илиев още от 42-оро Народно събрание. Основателят и управляващ съдружник адв. Петър Илиев e  „автор на последните ни 5 или 6 конституционни жалби“, обяснява тогава  Деница Златева.
Партньорството на социалистите с Илиев продължава и в 44-ото Народно събрание. По това време той вече е съпруг на дъщерята на шефа на орготдела Пламен Червеняков. 


През 2017 г. парламентарната група на БСП се е консултирала с кантората му „Илиев и партньoри“ по проекта за нов антикорупционен закон, който социалистите са подготвили. Според публикация на седмичника „Капитал“ от тогава адвокатът получава 50 000 лв. месечно за цялостната си работата си законодателството. По думите на Крум Зарков тогава въпросният законопроект е „написан от депутатите на БСП от правната комисия“ и „след това изпратен и на кантората, с която ние работим, не за да го напише, а като консултация“.

Илиев е бил адвокат на настоящия депутат от БСП Иван Иванов, като през 2013 г. го е защитавал пред Конституционния съд по дело за несъвместимост като народен представител. Казусът възникна, след като Иванов бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета „Орешарски“, а след няколко часа беше освободен заради информация, че през 1995 г. е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК. От ГЕРБ сезираха съда с аргумента, че депутатите, които се съгласят да заемат друг пост след избирането си, напускат Народното събрание и по Конституция единствено министрите могат да се върнат на депутатските банки. В крайна сметка съдът реши единодушно, че Иванов остава депутат.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram