Нинова от Добрич: Водата в Добруджа ни е ключов приоритет

Пътищата в Златна Добруджа са лунен пейзаж, каза лидерът на БСП в Добрич

Междуградската пътна мрежа в област Добрич е един от най-големите проблеми и за хората, и  за икономиката. Пътищата са лунен пейзаж, а няма и транспорт. Коренно трябва да се промени подходът за осигуряване на автобуси между градовете и селата. Фирмите кандидатстват за обществени поръчки, само ако са печеливши маршрутите.

Но всеки един човек е важен и има нужда от транспорт до болница, до аптека, до училище. Тази услуга трябва да бъде държавна грижа или да бъде субсидирана от държавата през общинските бюджети.

Вторият голям проблем на региона е безводието. Ние сме богата на води държава, но има региони, където по 70 процента от водата изтича в земята. ВИК секторът е ключов за националната сигурност. Готови сме с конкретни мерки за възстановяване на напоителни системи, за контрол на язовирите, за изграждане на водна инфраструктура, за опазване чистотата на водата. Финансирането може да стане със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Североизтокът изостава в развитието си. А неравенствата в регионите водят и до социални, образователни, здравни неравенства. С комплексна регионална политика могат да се решават тези проблеми.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:https://bsp.bg/news/view/20366-ninova_ot_dobrich__vodata_v_dobrudja_ni_e_klyuchov_prioritet.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram