Нинова: Няма документи за износ на българско оръжие за Украйна (ВИДЕО)

Няма документи за износ на българско оръжие за Украйна, заяви на специален брифинг вицерпремиерът Корнелия Нинова.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира информацията, че България изнася оръжия за Украйна.

„Още вчера поисках пълна проверка в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпростраение на оръжия за масово унищожение към Министерството на икономиката и индустрията. Това е националният орган, който издава разрешенията за търговия с оръжие и стоки с двойна употреба. Резултатът – в комисията, която издава всички разрешения за износ на български стоки, няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие за Украйна”, заяви Нинова.

И добави: „Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 и 2015 г. Не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна.“

Вчера руското издание „Интерфакс“ обяви сензационно, че сепаратиската Донецка народна република (ДНР) е обстрелвана уж от украинците със снаряди, произведени в Българи. Медията се позова на изявление на Едуард Басурин, представител на „Народната милиция“ на сепаратистката „ДНР“.

„По време на обстрела на село Зайцево (южно) са използвали 30-мм снаряди RHV-HEF за автоматичен гранатомет, произведен от българския завод „Арсенал“, каза Басурин, цитиран от Интерфакс.

Изданието припомня, че завод „Арсенал“ се намира в България. Той е частно дружество (акционерно дружество), най-старият производител на оръжие в страната и основен износител на огнестрелни и други видове оръжия. Свързаната с Кремъл агенция RIA FAN, контролирана от бизнесмена Евгений Пригожин, свързва „Арсенал“ с българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев. Българският бизнесмен Емилиян Гебрев за пръв път призна, че след анексирането на Крим от Русия е внасял оръжие в Украйна. Това съобщи „Ню Йорк таймс“ в обширна публикация от 25.04.2021.


Признанието на Гебрев идва след разкритията на Чехия, че руснаци са унищожили негова стока във взривените складове с боеприпаси през 2014 година. Дни, след като чешките власти уличиха руски агенти като извършители на експлозиите, Гебрев призна, че в тези складове е имало негово оръжие и именно то е било мишената./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram