Нинова към своите: Разбивайте лъжите! Не съм се договаряла с Борисов!

Ще предложа във възможно най-кратък срок отново да се съберем, за да задвижим оперативно работата и да отворим процеса по формирането на областните съвети и с това да завършим пълния цикъл на отчетно-изборната кампания.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседание на новия състав на Пленума днес, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Всичко това, което правим в последните месеци, и ни предстои в следващите да правим е в една изключително динамична политическа среда. Виждате, че нещата се променят бързо. Че сме на прага на избори, предсрочни или редовно, но все пак трябва да сме готови, че вече сме в предизборна кампания. И не само да формираме своите органи, но и да започнем подготовка по формиране на политическа програма, на послания, на платформа и организация за провеждането на парламентарните избори с цел тяхното спечелване“, заяви тя.

„Искам да коментирам някои неща, които се случват напоследък, и които според мен в Националния съвет трябва да обсъдим и категорично да отхвърлим. Виждам, че старата опорна точка за разединение и разцепление в БСП започва да отминава след избора на председател и избора на нов Национален съвет на Конгреса.

„Големите очаквания“ на нашите политически опоненти, говорители и анализатори за „страшното разцепление“ на БСП се сведоха до напускането на шест души от партията – от над 80 000 души.

Смятам да затворим тази тема. Разбира се, те няма да ни оставят намира, постоянно ще експлоатират, за да изглежда БСП слаба и разединена. От нас зависи категорично и с факти да се противопоставим на това“, посочи Нинова.

„Виждам обаче задаващата се нова опорна точка. И тя е, че БСП не е алтернатива, а се е договорила с ГЕРБ и аз- с Бойко Борисов(Тази лъжа беше пусната от Елена Йончева – б.ред.) Разбира се, че това се прави умишлено, за да се отнеме алтернативността на БСП, градена с много труд, много усилия и много жертви в последните четири години. Прави ми впечатление кои са говорителите на тази теза – хора, които през тези четири години, а и преди тях, бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, министри в кабинета на ГЕРБ, хора, заемащи високи длъжности в държавата, благодарение на гласовете на ГЕРБ. И когато ние четири години се борим срещу този модел с всички последици на тази борба, те бяха част от този модел. И тогава беше трудно, но те мълчаха и съпридружваха на този модел. Сега е лесно – сега Борисов си отива и е много лесно да си анти-Борисов говорител и „герой“.

Ужасното и грозното в тази ситуация е това да го правиш на гърба на БСП. Прави ли ви впечатление, че всички те хулят БСП и се съизмерват с БСП, опитвайки се да отнемат нашата алтернативност, твърдейки че ние сме се договорили сега с ГЕРБ. Обръщам ви внимание на следното – от всички говорители, единствени ние за тези четири години отказахме да влезем в правителството на Борисов. Отказахме постове. Отказахме всякакви предложения“, добави тя.

„Затова днес ние имаме право да претендираме, че сме автентичната алтернатива и аз ви призовавам – на всяко място, във всяко участие, във всеки разговор, разбивайте тази лъжа с факти. Факти от изминалите четири години – отказ да влезем в правителството, пет вота на недоверие, пет алтернативни бюджета с алтернативни политики, наши протести- Бузлужда, 1 май, протестът пред Министерски съвет . Защото другата опорна точка е, че БСП се е договорила с Борисов, защото не излизала на протестите и крепяла кворума.

В това изречение се съдържат три лъжи.

Парламентарната група не влиза в пленарна зала и не се регистрира за заседание. Първата лъжа – че крепим кворума.

Втора лъжа – БСП не подкрепя и не участва в протеста. Първи заявихме подкрепа за протеста. В първия ден на влизането на прокуратурата в президентството цялата парламентарна група бяхме пред президентството. И оттогава до ден днешен, всеки ден, над 90 дни, има наши участници. Депутатите в София са всеки ден на протеста. Софийската организация е всеки ден на протеста. А вие знаете, че наши членове се включват и по места в протеста. И днес, в позицията, която ви предлагаме за резолюцията на ЕП, отново ще изразим подкрепата си за тези протести. Това са факти, които трябва да се изтъкват навсякъде, за да не допуснем новата опорна точка да стане мантра, която да се внася в общественото мнение и да разбива нашата алтернативност“, каза още лидерът на левицата.

„Другото, което ми прави впечатление напоследък, е математика. Тя е много хубава и важна наука, има влияние във всяка сфера на живота, но може би с много малко влияние в политиката.

Уви, наши политически опоненти, говорители, политолози и социолози в момента превръщат цялата политика в математика. Всеки по цял ден гадае, умува и брои – коя партия колко депутати ще вкарат в парламента. И почват с молива – този с този ще направи коалиция, ще му стигнат гласовете, ще направи правителство, другите няма да могат да направят правителство.

Предлагам ви да не участваме в тази математика. Предлагам ви да участваме в правенето на политика – такава, каквато е тя. С политики, с план, с мерки. Не съм чула никой от лидерите на другите партии и тези, които се готвят да влизат в парламента и броят депутатите, да кажат за какво ще влизат в парламента.

На всяко място трябва да отправяме това предизвикателство към тях, за да върнем политиката в нормалността. Ще видим народа колко от нас ще изпрати там, кажете какво ще правим с държавата – как ще променим това състояние, до което ни докара Борисов, как ще върнем разделението на властите, как ще върнем силата на парламентарната република, как ще има върховенство на закона.

Кажете кой от вас е съгласен да преизчислим всички пенсии или да се премахне търговския статут на болниците. Или да се заемем с високи технологии и дигитално образование. Какво ще правим в земеделието, какво ще правим във ВиК сектора, кога ще изчистим България от сметището, в което ни превърна Борисов? Това е истинският разговор за бъдещия формат на парламента и бъдещите коалиции – а не механичния сбор числа“, посочи Корнелия Нинова.

„Затова се обръщам и към вас – в следващите седмици ни предстои да формираме нашите програма и послания, да побързаме с тях и да излезем много сериозно и отговорно пред българския народ с категорична заявка какво предлагаме. Те да са много ясни, конкретни и възможни – без да обещаваме популистки неща. Защото в следващия мандат ще трябва да ги изпълняваме.

Вярвам, че БСП ще участва в управлението и днес трябва да сме много открити и много честни с българския народ какво можем да направим и какво не можем. Да дадем тази категорична заявка, да си стегнем партията и да тръгнем в този курс за парламентарни избори“, допълни тя.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram