Нинова извади документи: Секретарят на президента го уличи в търговия с оръжие с Украйна 

Уличаваши служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента Радев, документи за търговия с оръжие за Украйна, извади министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

В събота главният секретар на президента Димитър Стоянов публикува във Фейсбук факсимиле от документ, от който в три реда става дума за пренасочване на оръжия от Афганистан към Украйна. Целта бе да се внуши, че  министерството на Нинова изнася оръжие за Украйна. Според внушенията на Стоянов оръжие за Афганистан е пренасочено за Украйна.

Документът, който показа Димитър Стоянов в събота, е от служебния кабинет на Стефан Янев, заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. И показа два документа – оригинала на цитирания от Стоянов и друг, с който уволненият от Нинова нея борд на ВМЗ „Сопот“ е искал тази сделка да се осъществи.

Според Нинова първият документ е докладна записка от бившия директор на ВМЗ Сопот до Съвета на директорите. В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. „Желанието на изп. директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна“, обясни Корнелия Нинова.

И показа втори документ, с който Съветът на директорите одобрява промяната в сделката. Този Съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна. Междувременно е сменен министърът и аз заемам този пост. Документите идват в комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение. Аз като принципал сменям изпълнителния директор на ВМЗ Сопот, който е назначен от ГЕРБ през 2015 г. А съветът на директорите е назначен на финала на последния служебен кабинет“, обясни министърът на икономиката.

Всяка лъжа има граница, заяви Корнелия Нинова.

„Последните месеци темата оръжие за Украйна беше употребена грубо, манипулативно, с политически цели, но всяка лъжа и манипулация имат граници“, заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова.

По думите ѝ главният секретар на президента Димитър Стоянов е публикувал 4 реда от документ.

„Той говори за лъжа, днес аз ще ви кажа истината с пълното досие на сделката Афганистан – Украйна, става дума за умишлена манипулция. От текста е видно, че става въпрос за сделка и доставка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев“, каза Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че БСП не води война с президента Румен Радев

Това е битка за истината, за спирането на флшивте новини, за нормална държава, в която тази истина не се изкривява, за да унищожиш някого, който не ти е симпатичен. Ние като ръководство, правителство, свършихме своята работа – тази сделка не е осъществена и освободихме борда, който я искаше, бе категорична Корнелия Нинова.

Г-н президента как ще изчисти петното, което лепна Димитър Стоянов на президентската институция. Димитър Стоянов уличава президента Радев в търговия с оръжие с Украйна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram