Нинова: Елена Йончева не пожела да подпиша сигнала ѝ срещу Борисов. Подкрепата за мен е огромна отговорност

Ще влезем в пленарна зала единствено и само за машинно гласуване – от там нататък не можем и не искаме да правим кворум на едно изчерпано управление. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на „Лице в лице“. Не съм отказала подпис под нито един сигнал за корупция – ето ги доказателствата, много са и на всякакви теми: въглeдобив, концесии, Летище София, обществени поръчки в пътищата. Спомняте ли си, когато строителните фирми блокираха София и не искаха да пускат опозицията да влезе в парламента, защото говорехме за корупция в строителствата на пътища. Тогава някои от тях ми казаха: „Спри Елена.” Публично им казах, че никога няма да я спра и винаги ще стоя до нея в борбата с корупцията. Последваха много неприятни неща, но въпреки това не съм променила мнението си”, припомни Нинова. Тя обясни, че за Елена Йончева са положени много усилия от страна на БСП: „Помогнахме й да организира наблюдението на оградата, финансирахме й филма за оградата, помогнахме с финанси за делото, лично се ангажирах с охраната й. Чисто човешки не разбирам тази атака.”

Корнелия Нинова: Десетки хиляди социалисти подкрепиха провежданата от мен политика

„Чувствам огромна отговорност след доверието, което ми дадоха социалистите. Много хора ми се обадиха да ме поздравят. Направи ми впечатление, че веднага след  „честито”, следваше изречението „Не можеш да си представиш с каква отговорност те натовариха десетки хиляди хора, гласувайки пряко за теб. Ако съм правила грешки в първия си мандат, знам, че нямам право във втория на грешки, заради тези хора, които ме подкрепиха.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

https://embed.btv.bg/lbin/global/embed.php?v=2112254253

Нинова информира, че днес отново е  сигнализирана за нови нелегални сметища за боклук. Тя засегна и друга актуална тема: „Категорично има горска мафия и задкулисие. Мафията винаги върви с властта не само на централно равнище, а е модел, който е създаден и надолу. Нашето решение е да се забрани сечта на горите да се дава на концесия, като само държавните горски стопанства да могат да го правят.”

Корнелия Нинова обяви, че в тази кампания са се изговорили много лъжи и от свои, и от чужди, като е понесла много удари и  демонстрации на неблагодарност: „Не отговорих, за да не въвличам партията в такива сблъсъци, но мисля, че е време да  се каже истината. Нося ви десетки сигнали, подписани от мен във връзка с корупцията на правителството Борисов до Европейската служба за борба с измамите, до Европейската комисия, до Апелативната прокуратура, до Сотир Цацаров като главен прокурор. Подписани са и от депутати на партията. Ангажирала съм и партията в тези сигнали, защото съм ги подписала от името на политическа партия БСП до тези институции.”

Тя обясни, че това е всичко, което има в деловодството на „Позитано“ и в деловодството на парламентарната група. Само един сигнал го няма никъде: „Въпросът е защо го няма. Простичко е – Елена не пожела да подпишем нейния сигнал. Каза: „Това е международно журналистическо разследване, работя със скрити източници по този сигнал, работя с колеги от други държави и това е журналистическо разследване.“ След като сме подписали десетки други сигнали, по които сме работили заедно и сме я пазили отвсякъде, логично е да се попита защото само този сигнал не е подписан.

Не съм отказала подпис под нито един сигнал за корупция – ето ги доказателствата, много са и на всякакви теми: въглeдобив, концесии, Летище София, обществени поръчки в пътищата. Спомняте ли си, когато строителните фирми блокираха София и не искаха да пускат опозицията да влезе в парламента, защото говорехме за корупция в строителствата на пътища. Тогава някои от тях ми казаха: „Спри Елена.” Публично им казах, че никога няма да я спра и винаги ще стоя до нея в борбата с корупцията.  Последваха много неприятни неща, но въпреки това не съм променила мнението си”, припомни Нинова. Тя обясни, че за Елена Йончева са положени много усилия от страна на БСП: „Помогнахме й да организира наблюдението на оградата, финансирахме й филма за оградата, помогнахме с финанси за делото, лично се ангажирах с охраната й. Чисто човешки не разбирам тази атака.”

 „Българските граждани не ме познават от вчера. През тези 4 години като председател на БСП дадох ли сигнал да се страхувам от нещо? Не им отстъпих нито на моркова, когато ми предложиха да бъда председател на Народното събрание и други неща, нито на тоягата, когато 4 години ме подложиха на всички видове изпитания. И затова сега в изборите за пряк избор на председател на БСП застанах с много открито лице пред българските социалисти. Мога да имам всякакви грехове, но имам едно качество: „Нито ви предадох, нито ви продадох. Заставам зад вас с желание да продължим този път, кото извървяхме 4 години не само аз, а и екипа, депутатите, хиляди социалисти по места, които пострадаха от този модел на управление. Заедно извървяхме този път, искам да го продължим, те ми повярваха, за което им благодаря”,  категоричен бе председателят на БСП.

Нинова подчерта, че всеки може да я критикува, като отговорът е бил  даден от партията: „Близо 70% активност- нещо нечувано за провеждане на избор. Нито на президентски, нито на парламентарни избори не е имало такава висока активност. Това е вот на доверие, 81.5% от всички гласували социалисти при тази огромна активност ми се доверяват. Това е оценка и за изминалите 4 години. 

Хората потвърждават това, което всички заедно правихме досега и искаме да продължим по същия начин. В БСП въведохме най-демократичното, най-европейското, най-модерното. Това е изключително сериозна промяна в партията. Показахме, че сме високо организирана и с голяма институционална култура партия.” Тя обясни, че  БСП е организирала национални избори с 1100 секции, с 8 000 души в тях, с десетки хиляди гласуващи с желание социалисти, като е нямало един подправен или задраскан протокол: „Нямаше един върнат, нямаше опашки с чували и припаднали хора – това показва висока институционална култура. Най-важното според  мен  от този избор е – партията е консолидирана. Всички приказки за разединение изчезнаха.”

„Преди 4 години за пръв път заявихме, че има паралелна държава, задкулисие, мафия, и нашата цел е да се борим с тях. Тогава бяхме самотни. Разликата сега е, че хилядите хора на площадите искат същото. Сега имаме най-големия съюзник”, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че парламентарната група на БСП ще се регистрира за кворум само когато се гласува за машинното гласуване:”В основата на демокрацията е  честността на изборите. Няма повече да правим кворум на едно изчерпано управление, на един делегитимиран парламент. Край. БСП повече няма да легитимира този парламент.”

Според Нинова с предложението си за конституция, Борисов цели само едно- да печели време, за да се окопае във властта, и де юре да узакони това, което направил де факто през последните 10 години: „Унищожи социалната държава, правовата държава и демократичната държава. Няма да дадем нито един глас в подкрепа на конституцията. Не вярвам на нито една дума на Борисов. Сутрин говори едно, на обяд друго, вечер-трето. Загубил е доверие.”

„БСП ще влезе във властта, но през официалния вход след избори, предсрочни или редовни, а не като патерица или присъдружна на някоя друга партия. Няма да влезем и в експертен кабинет, който бе предложен. 4 години се борим срещу модела на управление на Борисов и няма как да влезем в него.”

„Последните събития след кризата с COVID-19 доказаха, че трябва да се върнем към онзи момент, в който държавата има ключова роля във важните сектори от живота на хората. Направиха го много модерни европейски държави далеч преди нас като мярка срещу кризата, която последва от COVID-19 и в икономиката, и в социалната политика, и в собствеността”, каза лидерът на БСП.  Тя допълни, че освен идеологическа основа за ролята на държавата, в момента този модел е много наложителен заради кризата.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram