Нинова гони Александър Паунов от парламентарната група и лявата коалиция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова гони депутата от ПГ на „БСП за България“ и генерален секретар на Комунистическата партия Александър Паунов от парламентарната група и от лявата коалиция. Той обаче остава в парламента като независим депутат.

Това стана ясно на извънреден брифинг на Нинова.

Александър Паунов напуска ПГ на „БСП за България“, той не е член на БСП и разговорът му с Божков не ни ангажира, каза Нинова пред медиите.

Никой няма право да използва партията за корпоративни интереси, подчерта Нинова. Що се отнася до коалицията „БСП за България“, Нинова припомни, че тя е нейн председател, но не може да взима еднолични решения. Затова окончателно въпросът дали Паунов и неговата Комунистическа партия на България ще останат членове на лявата коалиция ще вземе коалиционният съвет.

„Във връзка с представените днес от прокуратурата записи на разговори, които участва наш коалиционен партньор Александър Паунов, той не е член на БСП. Той е председател на друга партия, която е в коалицията „БСП за България“. Разговорът на Александър Паунов не ангажира по никакъв начин нито партията БСП, нито ПГ на „БСП за България“. Никой няма право да употребява БСП за свои лични или корпоративни интереси. Ръководството се събрахме, разговаряхме с Александър Паунов, той потвърди разговора. Още днес подава заявление за напускане на ПГ на „БСП за България“, бяха точните думи на Нинова, цитирани от „Фокус“.

Надяваме се да се подхожда по същия начин към кореспонденцията на Васил Божков с министъра на финансите, с премиера и други хора от властта, подчерта Нинова.

Случилото се днес е опит да се дискредитират протестите, подчерта тя.

Паунов заявил, че ще остане независим депутат, каза Нинова. И поясни, че по-рано през деня е разговаряла с Александър Паунов.

В отговор на въпрос, Нинова заяви, че БСП е поискала и оставката на правителството, и на главния прокурор. Оставката на Борисов искаме отдавна, обърна внимание тя. Подчерта и, че на конференцията си в събота Градският съвет на БСП-София е излязъл със специална декларация, в която иска оставката на главния прокурор. БСП-София е част от БСП, каза тя пред медиите в отговор на въпрос каква е партийната позиция.

Случилото се днес не променя намеренията на БСП да внесе утре вот на недоверие към кабинета, бе категорична Нинова.

„Случилото се днес по никакъв начин не променя волята ни да внесем вота на недоверие. Той е принципен, последователен“, каза Нинова. И припомни, че БСП отдавна говори за корупционните схеми на правителството и че модела на управление е олигархично-мафиотски. „Това по никакъв начин не променя волята ни да се борим с този модел. Действаме си по нашия план. Утре ще внесем вота на недоверие“, изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП поясни, че питанията на Паунов, за които става въпрос в изтеклите записи, не са координирари с партията.
„Всеки депутат е свободен да задава въпроси и питания. Ние не можем да посегнем на това право“, обърна внимание Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП реагира светкавично, след като по-рано през деня прокуратурата публикува чат на Паунов с беглеца от правосъдието с 19 обвинения Васил Божков.

Комунистическата партия на България, оглавявана от Паунов е част от лявата коалиция, водена от БСП, от повече от двадесет години. Паунов е бил депутат в 39-о, 40-ото, 42-то и сегашното 44-то Народно събрание.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram