Нинова: Високата избирателна активност е начинът да се сложи край на този модел на управление

Високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление и той да не се възпроизведе като „Борисов“ 4. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по президентското вето върху Изборния кодекс, предаде Агенция „Фокус“. 


„По темата изборен процес според мен има три проблема. Един резултат от тези проблеми и едно решение в тази политическа обстановка, в която се намираме“, започна своето изказване Корнелия Нинова.

„Първо, отново ще провеждаме избори и отново мнозинството прави промени в последния момент. Изключително порочна практика, която има и външен за България и вътрешен ефект. Външният многократно сме били осъждани и критикувани от Венецианската комисия, докладите за върховенството на закона, последната резолюция на ЕП за тази порочна практика. Вътрешният ред, това създава несигурност, нетрайност на законодателството, липсва време за подготовка на изборната администрация. Една от причината за част от пороците на изборният процес“, каза още Корнелия Нинова.

„Вторият проблем – изборите в България се фалшифицират и манипулират. Няма за никого съмнение, че изборите в България се фалшифицират и манипулират. Уважаеми колеги, които оспорвате резултатите от недействителните бюлетини. Ще цитирам изказването на председателя на ЦИК. Почти 466 хил. недействителни бюлетини. В редица бюлетини недействителните гласове 60 %, а в отделнит секции – 90 %. Резултат от фалшификации и манипулации.

Уважаеми колеги, много е елементарно, много е принизено да казвате тяснопартийни, но тези бюлетини не са били всички за БСП. Има значение за коя партия са, но много по-гоямо значение има за България. Половин милион българи са оставени непредставени“, каза още Нинова.

„Третият проблем – фалшификациите, манипулациите, подправените протоколи, задрасканите бюлетини са следствие. Причината е че залагате това в закона“, каза още лидерът на БСП. По думите й сега се прави същото в изборните правила.

„Резултат от всичките тези три проблема е изкривява се истинският вот. Подменят се принципите на правото и демократичната държава и изобщо не се мисли за представителната демокрация, която е в опасност в този момент, именно защото много хора не се чувстват представени тук. Те стават апатични, не вярват в нито една политичеса сила. Това е големият проблем.

Какво е решението в този момент, в който вие имате мнозинство, в който проявявате инат, в който сте си самодостатъчни? В този момент, защото той ще се промени, решението е едно.

И днес се обръщам към всички партии в парламента, партиите извън парламента, НПО, гражданските сдружения, едно от решенията на този проблем днес е в нашето обединение за честни избори. Обръщам се към всички тези партии и структури на обществото. Знаем, че сега е момент, в който се мерят сили, в който се тропат оръжия за предсрочните или редовните избори. Броят се гласове. Нищо от това няма да има значение, ако днес не се обединим всички, за да гарантираме честните избори.

Подаваме ръка, нека да загърбим искането си за лидиране, надмощието, кой ще бъде по-велик. Няма място тук за мерене на сила и величие. Тук висчки трябва да се обединим около общата цел – гарантиране на честни избори“, каза още Нинова.

„Второто решение е във високата избирателна активност. За това второто ми обръщение от трибуната на парламента е към българските граждани. Вие сигурно харесвате различни партии, това е ваше гражданско, демократично, конституционно българско право. Просто го упражнете“, каза още Нинова.

Според нея така обединени партии за честен вот и българи, които искат промяната, ще успеят.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram