Националната публика се нуждае от гледната точка на опозицията

Проф.Здравко Попов посочи в интервю за радио „Фокус“, че БСП е била отговорна през извънредното положение и не на всяка цена и не по отношение на всяко нещо е била против

„Поведението на БСП в парламента можем да оценим като разумно. Депутатите от ПГ на „БСП за България“ разбираха характера и смисъла на кризата и се опитваха едновременно да запазят идентичността на левицата, акцентирайки върху постановките, които са по-характерни за всяка левица, но от друга страна се държаха консенсусно“, така коментира поведението на БСП по време на извънредното положение проф. Здравко Попов по Радио „Фокус“ в предаването „Софийска трибуна“.

Според преподавателя от Софийския университет естествено е БСП да се опитва да защитава правата на хората в една необичайна ситуация и да удържа идеята за повече социални защити. Левицата също така е отчела и негативните въздействия на епидемията с отговорно поведение, смята експертът европейски въпроси. „Не на всяка цена и не по отношение на всяко нещо тя беше против, не се държа на инат“, отбеляза професорът.

„В момента се намираме в период на показване на действителността. Епидемията разкри някои противоречия между институциите на властта. По отношение на негативното въздействие върху икономиката на страната и съответните мерки за спасяване и компенсации на различните отрасли на тази икономика. Тук включвам и най-вече противопоставянето и на опозицията спрямо начина на прилагане на мерките на това извънредно положение. В това число е преди всичко на БСП. Най-вече за ограничаване и нарушаване на човешките права с фокус свободата на словото, но и правото на социална защита и финансова компенсация на засегнатите от кризата. От друга страна видяхме, че има противоречия и между учените – вирусолози и лекари – относно характера на тази епидемия и също начинът, по който трябва да се изгради политика към нея“, коментира професорът.

Той не подмина темата за вътрешни проблеми на БСП като отбеляза, че втренчването в тях е прекалено и напомни, че външнополитическа доктрина на левицата на теория можем да я намерим във „Визия за България“, където са описани възможните поведения на страната ни и на партията по отношение на много въпроси от глобалния свят. „На практика, обаче, виждаме сравнително слабо представяне на външнополитически позиции в политическия процес, в институциите на властта, дори ако щете и по медиите, дори може би има някакво отсъствие. Отделни личности се изказват по дадени проблеми, но звучат по-скоро като отделно мнение, а не като позиция на партията. Не видяхме цялостни политически съображения и участия на БСП в дебати относно бъдещето на Европа. Вероятно евродепутатите на левицата участват в такива дебати, но това не е достатъчно, защото националната публика се нуждае от гледната точка на опозицията“, категоричен е професорът, който има опит на дипломат в кариерата си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram