НАП откри 300 000 тона зърно с неясен произход

Инспектори от „Фискален контрол“ на НАП разкриха над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнена база в бургаското с.Камено, съобщиха от агенцията. 

Проверката е част от започналата в началото на март кампания на НАП и други контролни органи по спазването на всички законови изисквания за доставките и търговията със зърно и основни храни като олио, брашно, захар и др., чиито цени рязко поскъпнаха. Наред с това правителството обяви, че ще изкупи 1.1 млн. тона зърно, за да се гарантира, че ще има достатъчно запаси до реколта 2023 г.  От своя страна зърнопроизводители и търговци на едро се оплакаха, че държавата възпрепятства износа.

Откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите, заявиха от НАП.

„Служителите от звеното за фискален контрол осъществяват непрекъснато наблюдение и анализ на доставките и търговията със зърно, олио и други хранителни продукти. Търговците и производителите трябва да са наясно, че ние имаме информация и няма да допуснем заобикаляне на данъчните изисквания. Благодаря на колегите за ежедневните усилия и добре свършената работа“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram