Напрежение в пленарна зала, БСП напусна заседанието на парламента

ПГ на „БСП за България“ напусна пленарната зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Намерението на опозицията обясни от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

В началото на своето изказване той отправи и критики към председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Преди една минута наложихте наказание на колегата Стоян Мирчев за това, че сравни министър-председателят с мишка. Каза като мишка. Току-що председателят на ПГ на ГЕРБ нарече цялата парламентарна група простаци. Вие нищо не направихте“, каза Свиленски. По думите му това лежи на съвестта на Караянчева.

Депутатът от БСП изрази недоволството си и от дневния ред.

„В дневния ред на Народното събрание няма нито една дума за икономическите мерки, няма нито една дума за тези 1.8 млрд. лв., няма нито една дума за тези 50 лв. на пенсионерите, за тези хора, които останаха без работа и няма кой да им плати съществуването през тези месеци. Няма нито една дума за тези 700 млн., които ББР щеше да дава, а са дадени 7 млн. Няма нито една дума за тези 27 хил. фирми, които очакват помощ от държавата. Поради тази причина, г-жо председател. Тази програма на обществото. Не отговаря на очакванията и за това ПГ на „БСП за България“ ще освободи пленарната зала, за да може да продължите да заседавате и да се криете зад дебелите стени на българския парламент“, каза още Свиленски.

Преди това напрежение възникна в пленарната зала, а депутатите от БСП скандираха „Оставка“.

Всичко започна след поредица от процедури по начина на водене. В зала се чуваха и скандирания от страна на народните представители от БСП. Те скандираха „Оставка“.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски направи процедура по начина на водене. Той повтори предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова министър-председателят да дойде в пленарна зала.

„Народното събрание въобще не е адекватно с дневния ред на държавата, с дневния ред на българските граждани. Моля ви да призовете министър-председателя Бойко Борисов, да го поканите да дойде в тази зала, да обясни какво се случва в държавата. 1.8 млрд. лв. ще бъдат изхарчени. След една седмица парламентът вече няма да заседава. В тази зала няма да има народни представител, а той ще продължи с джипа си и останалите невозени министри“, каза още Свиленски.

Председателят на парламента Цвета Караянчева му отне думата, тъй като той просрочи своето време за процедура.

„Моля да заемете местата си, моля за ред в залата“, призова Цвета Караянчева. Тя заяви, че ще се свърже с премиера и посочи, че не може да каже колко време ще отнеме това. „Ако продължавате с тези процедури, няма да слезна от трибуната сигурно още един час“, обърна се към депутатите от ляво Караянчева.

Секретарят на ПГ на „БСП за Българи“ Филип Попов също призова в процедура по начина на водене министър-председателят да дойде в пленарната зала.

„Министър-председателят няма как да знае, че го търсите, ще се обадя да се свържа с кабинета му и ще ви информирам. Моля за ред в залата“, призова още Караянчева.

Думата поиска Стоян Мирчев от БСП. Той поиска почивка, докато дойде министър-председателят в парламента.

„Г-н Бойко Борисов, откакто са протестите, доказа, че е най-големият страхливец. Води България към катастрофа. той трябва да е тук и да обясни как ще се премине през цялата тази ситуация, в която той ни е поставил и да спре да се крие като мишка“, каза Мирчев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева му наложи наказание за обида на министър-председателя.

Мирчев прие своето наказание като я призова да му нанесе 15 наказания. „В момента ситуацията в страната е тежка“, каза още Мирчев.

Цвета Караянчева му отне думата и го призова да не прави скандали в залата. Трибуната обградиха депутати от БСП.

Епоцентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram