Назначената от Рашков Фичерова в МВР е уволнена от КПКОНПИ за конфликт на интереси

За скандално назначение в МВР съобщава „Епицентър“. Става дума за Елена Фичерова–Караиванова, дисциплинарно уволнена със заповед на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров от 26 март 2020 г. от заеманата от нея длъжност началник-отдел „Човешки ресурси“ в дирекция АПИО на КПКОНПИ.

Назначената от Рашков Фичерова в МВР е уволнена от КПКОНПИ за конфликт на интереси

Цацаров, Фичерова, Рашков Снимка: „Епицентър“

КПКОНПИ оповести цялата информация за кариерното развитие на Елена Фичерова-Караиванова, за която се разбра, че е била дисциплинарно уволнена от комисията на Цацаров. След множество журналистически запитвания около учредителката на партията на Васил Божков, която Бойко Рашков като служебен министър на вътрешните работи назначи на поста началник кабинет, от КПКОНПИ изнасят цялата информация. 

Ето какво пишат от КПКОНПИ: 

По повод отправени запитвания от медии( БНТ, 24 часа, Правен свят, Труд, ПИК и др.) с конкретни въпроси, касаещи бивш служител на КПКОНПИ, Пресцентърът на Комисията предоставя следната информация: 

На 20.03.2017 г. г-жа Елена Фичерова – Караиванова е назначена на длъжност „главен юрисконсулт“ в отдел „Правен“ на дирекция „Административноправно и информационно обслужване“ в Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, а два месеца по-късно е определена от председателя на КОНПИ (Пламен Георгиев) да изпълнява по вътрешно съвместителство длъжността началник-отдел „Човешки ресурси“, до назначаване на титуляр. На 23.08.2017 г. тя е назначена за началник на този отдел, след проведена конкурсна процедура. След вливането на КОНПИ в новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Елена Фичерова – Караиванова е преназначена на същата длъжност в КПКОНПИ. 

Със заповед на председателя на Комисията от 08.05.2018 г. е разпоредено извършването на подбор между служители с ръководни длъжности, за заемане на длъжността „директор на дирекция „Координация, съгласуване и взаимодействие“ /КСВ/. Заповедта е съгласувана и от г-жа Фичерова -Караиванова лично, в качеството й на началник-отдел „Човешки ресурси“. В рамките на същия работен ден /08.05.2018 г./, са извършени следните действия: 

– г-жа Фичерова – Караиванова е представила справка с имената на трима служители, които отговорят на условията за заемане на длъжността. Един от тези трима служители е самата тя; 

– експертите в ръководения от нея отдел „Човешки ресурси“ са изготвили писмо-предложение от името на председателя на КПКОНПИ до тримата кандидати; 

– г-жа Фичерова – Караиванова е дала съгласие да бъде преназначена за директор на дирекцията и на същата е е предложено да заеме длъжността; 

– издадена е заповед от председателя Пламен Георгиев за назначаване и е връчена длъжностната характеристика; 

– повишен е и размерът на месечното й възнаграждение. 

Още на следващия ден – 09.05.2018 г., г-жа Фичерова – Караиванова е подала заявление да бъде възстановена на длъжността като началник-отдел „Човешки ресурси“. Молбата й е удовлетворена, а заплатата й остава същата, като за по-високата длъжност „директор на КСВ“. На практика, еднодневното „пребиваване“ на Елена Фичерова – Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото й възнаграждение. През м. август 2019 и февруари 2020 г. индивидуалното месечно възнаграждение на Фичерова е увеличено. 

На 28.02.2020 г., след извършена проверка – анализ на управлението на човешките ресурси в Комисията, ръководителят на Главния инспекторат към МС информира с писмо председателя на КПКОНПИ, че съществуват данни за евентуален конфликт на интереси на Елена Фичерова – Караиванова. На 04.03.2020 г. е образувано производство за установяване на конфликт на интереси срещу г-жа Фичерова – Караиванова. На 10.03.2020 г. са й предоставени за запознаване всички материали по производството за установяване на конфликт на интереси.

В периода м. ноември 2020 г. – януари 2021 г. тя неколкократно отклонява писмените и устни покани да се яви на изслушване пред постоянната комисия, определена със заповед на председателя на КПКОНПИ. През януари 2021 г. поканата й е връчена лично. На 29.01.2021 г. е изслушана в присъствието на неин адвокат. Представени са им данни, че производството се води за това, че тя лично, като началник отдел „Човешки ресурси“, е участвала в процедурата по собственото си назначаване за директор. Със Заповед № РД 10-04/26.03.2021 г. на председателя на КПКОНПИ е установен конфликт на интереси по отношение на г-жа Фичерова – Караиванова за това, че тя е участвала в процедурата за собственото си назначаване за директор на дирекция КСВ. Наложени са й и финансови санкции. 

Елена Фичерова – Караиванова е дисциплинарно уволнена със заповед на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров от 26 март 2020 г. от заеманата от нея длъжност началник-отдел „Човешки ресурси“ в дирекция „Административно-правно и информационно обслужване“ (АПИО) на КПКОНПИ.

Основанията за налагане на наказанието са установени нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения по изпълнение на проект „Повишаване на експертния капацитет на КПКОНПИ за ефективно и професионално изготвяне на оценка и анализ на съвкупности от парично оценими права и задължения“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, на който г-жа Фичерова – Караиванова е била определена за ръководител на 26.08.2018 г. Установеното нарушение касае утвърждаване на документи от г-жа Фичерова – Караиванова, водещи до изплащане на допълнителни възнаграждения на екипа по проекта (включително и на самата нея), без същите да са одобрени от председателя на КПКОНПИ, каквито са изискванията на Вътрешните правила при изпълнение на проекти по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Така утвърдените пряко от нея документи са били представени за плащане пред финансовата дирекция в Комисията. В обясненията си пред дисциплинарната комисия г-жа Фичерова – Караиванова е заявила, че „въобще не се сещам да има разпоредба, която да ме задължава да представям протокола на органа по назначаването“. 

Към настоящия момент заповедта за дисциплинарно уволнение, както и тази за установяване на конфликт на интереси, са предмет на съдебно оспорване от Елена Фичерова – Караиванова, като и за двете не е налице влязъл в сила окончателен съдебен акт. 

Информацията е съобразно данните в служебното досие на Елена Фичерова – Караиванова.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram