Над 46 000 зрелостници се явяват на първата задължителна матура по български език и литература

Вариант 13 се падна на матурата по български език. Тестът бе генериран рано тази сутрин в просветното министерство сред близо 6 млн. комбинации. Кои са точно двете теми за интерпретативното съчинение и есето, ще се разбере след приключване на изпита. 

Над 46 000 зрелостници и 26 000 квестори се явяват днес на първата задължителна матура по български език и литература. В София около 9200 младежи ще държат изпита, който вместо с ковид мерки ще бъде съпътстван от блокади. Протестиращите превозвачи са уверили просветния министър, че няма да блокират пътищата до 8:30 ч., за да могат 12-класниците да се придвижат спокойно до училищата. Същото обаче не може да се каже със сигурност за служителите на градския транспорт в столицата, заради чийто протест автобусите вероятно ще закъсняват за разписанията си.

Тази година матурата започва в 8:30, а не в 8 ч., както бе предишни години, с цел по-спокойна организация на изпита както в учебните заведения, така и за учениците. Зрелостниците вече би трябвало да са получили служебната си бележка в кое точно училище ще полагат изпита. От т.г. тя може да е в електронен вариант, т.е. ще може да се покаже и по телефона. Освен нея, те трябва да носят и документ за самоличност, за да бъдат допуснати до залите. Местата си следва да заемат до 8 ч., което означава, че следва да отидат до училищата около половин час по-рано – към 7:30 ч.

Задължително е да имат черна химикалка. „Това е важно предвид сканирането на изпитните работи. Черният химикал предполага по-голяма разделителна способност, която да гарантира четимостта на попълнения материал“, обясни шефът на РУО-София Ваня Кастрева.

За първи път на матурата по български език тази година младежите ще имат 1/3 по-малко произведения и ще избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Въпросите с избираем отговор ще са само 22, с осем по-малко от м.г. с цел да не може само с налучкване на отговорите на тези въпроси да се изкара тройка. Ново т.г. е и по-високата летва – изпитите ще се смятат за издържани при минимум 30 т., които носят оценка „среден 3“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

За първи път тази година втората задължителна матура, която е на 20 май, няма да е по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас. Така, за първи път т.г. ще има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство – разбира се, при условие, че те са изучавани като профилиращи.

При изпитите по желание пък, които могат да са до два на брой, учениците могат да избират между български език и литература, чужд език, включително японски, китайски, корейски и т.н., математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика и философия. Именно заради 3 пъти по-големия брой на изпитите т.г. и организацията на матурите ще е по-сложна – ще се наложи да има изпити и сутрин, и следобед.

в. Сега

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram