Мъжът на починалата пред Спешна помощ: Да умреш пред болницата заради липса на лична карта…

Мъжът на починалата 44-годишна жена пред Спешното отделение във Враца разказа подробно в ефира на „Здравей, България” какво се е случило във фаталния ден. Окръжната прокуратура в града се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия.

„При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната ѝ карта, за да я регистрират. Казах, че е в колата. Започнах да я търся, но не я намерих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета. Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта. Това губене на време коства човешки животи”, каза Николай Витанов.

По думите му жена му се почувствала зле внезапно. „Имаше затруднено дишане. Обадихме се на 112. Казаха ми да й премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена. Попитаха ме не може ли аз да я закарам до Бърза помощ. Преди да стигнем в Спешния център вече почти не можеше да говори”, поясни мъжът на починалата.

Близките на починалата заявиха, че ще се погрижат за детето на жената, което вече е пълен сирак.

„Детето няма да го оставим. Има леля, баба и дядо. Ще го гледаме, то си е наше. Няма значение, че не съм биологичен баща”, коментира Витанов.

„Мама ми се обади и пищеше, че сестра ми е починала. Отидохме в болницата, не получихме никаква информация. Казаха ни, че вече са обясни всичко на мъжа й”, разказа сестрата на 44-годишната починала жена.

Вчера в града се проведе и протест пред болницата. Местните искаха да изкажат възмущението си от случилото се и да поискат прозрачност при разследването.

„Настояваме за промяна в отношението на лекарите. Много хора ги е страх да говорят пред камера. Съветвам ги да си търсят правата”, каза един от протестиращите.

„Не може постоянно да се губи ценно време. Вчера, пред очите ми се съобщи за инцидент на пътя – четирима пострадали, сред които и бебе. Заснех как линейките се бавят, лекарите пушеха. Отне им 40 минути да вземат ранените и да ги закарат в болница”, каза друга протестираща.

Днес в 18.00 ч. пред лечебното заведение отново ще се проведе демонстрация. Директорът на РЗИ-Враца Орлин Димитров също е уведомен за случая.

„Вчера по обяд ми се обади шефът на болницата, за да ми съобщи. Назначих комисия, която днес ще работи по случая. Изгледах клипа над 20 пъти. При човек в безпомощно състояние първо трябва да се окаже незабавно помощ и после да се иска лична карта”, категоричен е той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram