Мустафа Карадайъ: Трябва да се възстанови диалогът между институциите

„47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите“, заяви от трибуната на парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Ако нещо отличава 47-ото Народно събрание от предишните, то е безусловната отговорност, с която сме натоварени от избирателите. Да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Всички избиратели категорично искат точно това.

Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните проблеми, се занимават със себе си.

Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза, но не дадоха властта на нито една партия. Избирателите задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за национални приоритети“, каза Кардайъ.

И продължи: „Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения. ПГ На ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. На старта на 47-ия парламент няма да сме политически коректни, ако не направим анализ на изборния процес. Тази година проведохме 3 парламентарни избора, като два от тях по нова изборна технология“.

„Специално място трябва да отделим на организацията на изборния процес. Два от тези три избора, бяха организирани от служебни кабинети. Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес.

Как ние от ДПС разбираме това. На първо място да се възстанови диалогът между политическите субекти и между институциите и когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната. Трябва да осигурим честен, но и достъпен изборен процес“, каза Карадайъ.

Ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машинния вот, наред с другите фактори. На всички ни е ясно, че на възрастното поколение и на по-малко образованите хора имаха затруднения в упражняването си правото на вот.

В специален анализ трябва да отделим на организацията на изборите – два от тях бяха организирани от служебен кабинет. Именно на тях се надявахме, че ще изкоренят порочните практики на ГЕРБ от последното десетилетие да използват всички инструменти на изпълнителната власт да упражняват натиск върху структурите и избирателите на политическите опоненти. Точно обратно – натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър мина всякакви възможни граници. Под претекст за борба с купения вот бяха извършени незаконни арести, сплашване на активисти на партия да извършват агитация и т.н.

В изборния ден в секциите влязоха полицаи, а това е тотално погазване на закона. Къде бяха ЦИК, РИК? Мълчат. ЦИК като основен орган създаде несигурност със своята некомпетентност да го управлява. Разполагаме доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни доказателства. Това заслужава отговори.

ДПС няма да остави нито един случай непроверен. Хората казваха, че тези извращения на полицията им напомня на тези мракобесни времена отпреди 89-та година. Безкритичното търпене на прояви на полицейщина ерозира държавата и не може да има никакво оправдание„, заяви Карадайъ.

„Трябва да се възстанови диалогът между институциите. Трябва и самите ние да спазваме Конституцията на страната. България се намира в редица кризи – политическа, здравна, икономическа и социална. България фатално закъсня с Плана за развитие и устойчивост.

Съвсем скоро всички ние ще имаме възможност да преосмислим думата бедност. Не е трудно да се прогнозира какво ще се случи с растящи цени на ток, парно и на храни. България има спешна нужда да си напише домашното за бюджета, за Плана за развитие и устойчивост“, заяви още лидерът на ДПС и пожела на всички здраве, търпение и мъдрост.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram