МРРБ подпомага с над 4 млн. лв. общините за изработване на общи устройствени планове

162 общини вече имат одобрени актуални общи устройствени планове

Министерство на регионалното развитие и благоустройството подпомага и тази година общините, за да изработят проекти на общи устройствени планове (ОУП). Планирани за това в проектобюджета за 2022 г. са 4,2 млн. лв. Целта е да се обезпечи цялата територия на страната с общи устройствени планове.

Всяка община може да кандидатства за различно по размер безвъзмездно съфинансиране според това дали попада в първа, втора или трета група. Сумите се изчисляват като процент от договорените цени между общините и избраните изпълнители за изработката на устройствените планове. Общините от първа група ще получат 50% от размера на договорената цена, но не повече от 164 048 лева. Тези от втора група ще получат 65%, но не повече от 142 650 лева. Общините от трета група – 80% от размера на договорената цена, но не повече от 121 253 лева.

От 2014 г. до 2021 г. МРРБ е отпуснало близо 19,5 млн. лв. за съфинансиране на изработването на ОУП.

162 общини имат одобрени актуални общи устройствени планове за цялата им територия към края на миналата година. Към момента, според изискванията на ЗУТ, продължават да се изпълняват други 88 споразумения с общини-бенефициенти за изработване на общите им устройствени планове. Има и общини, които сами финансират тази дейност.

Съгласно Закона за устройство на територията общините няма да имат право да одобряват подробни устройствени планове без приет ОУП. Предвижда се изискването да влезе в сила от 1 януари 2023 година.

Пълните условия и правила за кандидатстване могат да бъдат намерени в секция Общи устройствени планове на интернет страницата на МРРБ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram