„Моя вила с европейски пари“. Афера за милиони, която никой не пожела да разследва

Автор: www.svobodnaevropa.bg

Община Гърмен привлича много туристи, там е и известното с топлите си извори село Огняново. В общината има регистрирани 37 къщи за гости, показва централизираният регистър на местата за настаняване, който може да бъде открит на сайта на Министерството на туризма. На сайта на Държавен фонд „Земеделие“ обаче има друг регистър – този на проектите за финансиране на къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Според този документ къщите за гости в община Гърмен трябва да са 51. Едни 14 къщи ги няма…

Защо има разлика?

Част от построените с европейски пари къщи за гости не се ползват по предназначение. Т.е. не можете да отседнете там – никъде не може да откриете реклама, няма табела на входа, няма на кого да позвъните, за да си запазите нощувка. В последните години в медиите имаше не един и два подобни случаи. И ако не се използват за туризъм, остава тези къщи да се използват като частни вили. Единственият проблем в случая е, че идеята европейските данъкоплатци да дават по 200 хиляди евро безвъзмездна помощ за всяка къща за гости е така да се подпомага дребния бизнес и да се създава заетост в изостанали райони. Затова изискването на ЕС е тези къщи да се използват по предназначение поне 5 години след финансирането на проекта. Има изискване и за поддържане на минимален персонал, който да обслужва туристите. Част от къщите обаче нито имат персонал, нито приемат туристи.

Поводът „Манолев“

Темата стана отново актуална след съвместното разследване на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“ за къщата за гости в местността Чинар куши до Сандански върху имот, който е собственост на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Вилата е построена върху над 500 кв.м. и е получила финансиране от фонд „Земеделие“ от над 390 хиляди лева. Парите са преведени с решение на тогавашния директор Румен Порожанов в края на 2015 г., когато Манолев вече е зам.-министър на туризма. И тази къща не приема туристи, а се използва за частна вила.

След публикацията, фондът е назначил спешна проверка на проекта, гласи отговорът на запитване на „Капитал“. Днес Порожанов вече е министър на земеделието.

Моделът „Да си построя частна вила с европейски пари“ се прочу през 2016 г. Тогавашният земеделски министър Десислава Танева публично призна, че има много такива случаи. Това бе и поводът тя да не разпише тази мярка за следващия програмен период. Министерството тогава обеща проверка, сигнали бяха изпратени до ОЛАФ.

„Въпреки натиска от консултанти, стигнал до най-високо ниво, аз няма да подпиша мярката за къщи за гости в досегашния й вид“, каза тогава Танева. Схемата за злоупотреби е описана и в „Черна книга на правителственото разхищение“ за 2016 г. Справка от тогава също показва, че броят на финансираните проекти е по-голям от броя на регистрираните места за настаняване от този тип.

Какво се случва днес?

Фонд „Земеделие“ вече не финансира къщи за гости. За програмния период 2007-2013 г. са сключени 1 062 договора за къщи за гости на обща стойност на субсидията в размер на 299 млн. лв., показва изпратена до Свободна Европа справка. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв. Плащания са били одобрявани и по-късно. През този период са управлявали и Станишев, и Орешарски, и Борисов. През есента на 2016 г. „Биволъ“ разкри, че тъщата на високопоставения чиновник във фонд „Земеделие“ Янаки Червеняков също е получила финансиране за къща за гости, която също не работи. След това чиновникът бе уволнен, а съдът го възстанови на работа във фонда. Този случай засили съмненията, че политическата протекция е помагала. Проверка на фирмите-бенефициенти показа, че в 45% от тях няма наето нито едно лице.

Данните за масови нарушения обаче контрастират с данните от справката на фонд „Земеделие“, според която сериозни нарушения са открити само при 15 проекта, на които е отказано плащане на обща стойност 4.3 млн. лв. На още 63 къщи е наложена финансова корекция на обща стойност почти 10 млн. лв. При други 32 проекта е поискано възстановяване на цялата субсидия – това, което трябва да се случи по принцип с всички неработещи къщи за гости.

Въпросът е колко от къщите са проверени. Фактът, че фондът назначи спешна проверка след публикацията за Манолев може да означава, че въпросната къща не е проверявана досега. Както и много други. Прокуратурата не е обявявала проверка по схемата с къщи за гости. В това време 5-годишният срок постепенно изтича за все повече проекти. Така аферата остава неразследвана, а неизвестен брой „късметлии“ ще могат съвсем спокойно да се радват на вилите си, построени с парите на европейския данъкоплатец./svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram