Москаленко: Очакваме скоро от България оръжие, това няма да ви направи част от войната

Тежка седмица за Украйна след масираните руски атаки срещу големите градове и цивилното население, определени от Москва като отговор на взривяването на Кримския мост.

„Стана известно, че заповед да бъдат бомбардирани украински градове е издадена още на 3-4 октомври – за удари по големи градове, енергийни подстанции и по гъсто населени централни райони. За да бъдат сплашени и деморализирани украинците, които се сражават“, заяви посланикът на Украйна – Н.Пр. Виталий Москаленко в студиото на „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

Съпругата му се е разминала на косъм с атаките в Киев. Тя е трябвало да бъде навън по време на бомбардировките, но едно телефонно обаждане я е забавило.

„Нейни съседи, които са излезли по това време на улицата – една жена е била поразена в кола с ракета и е изгоряла жива, а мъж е бил уцелен от осколки от ракета и е бил убит. Атаките са било до румънското посолство, в самия център, до университета, където няма военни обекти“, каза украинският посланик.

Той подчерта, че на руския президент не трябва да се има доверие, защото не спазва казаното. И посочи думите му, че няма да нападне Украйна, да бомбардира градове, да превзема Донбас.

„Анексираните територии ще бъдат освободени и Украйна ще ги върне под своята юрисдикция, включително Крим и Донбас… А за Путин загубата на Херсон ще бъде равносилна на сериозен боксов удар, който ще предизвика сериозни политически последици“, убеден е Москаленко.

Той призова българските политици да помогнат на Украйна с въоръжение.

„Имаме крайна необходимост от средства за противовъздушна отбрана, да ни защитават от въздушни удари и от въоръжения като гаубици, минохвъргачки, танкове, ракетни системи за залпов огън. С такива системи разполага и Република България. Те са произведени от старо съветско време, но са ефективни и необходими на Украйна. Аз се надявам, че рано или късно България ще приеме едно такова решение, за да предаде част от тези средства, необходими на Украйна за нейната свобода и независимост. Както го правят всички страни, граничещи с България – Северна Македония, Румъния, Гърция. Така че предоставянето на такава помощ никак не е свидетелство на това, че страните стават участници във войната на Русия с Украйна“, подчерта посланикът.

Той беше категоричен, че шанс за преговори има, ако Русия махне своите въоръжения от окупираните територии. И допълни, че с президента Путин такива преговори не са възможни.

„Както каза Зеленски, преговори са възможни с друг президент на Русия“, допълни Н.Пр. Виталий Москаленко.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram