МОСВ поиска бедствено положение за Бургас заради очертаващото се безводие

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поиска бедствено положение за Бургас, за да може в бързи срокове местното ВиК-дружество да се справи с очертаващото се безводие. Както е добре известно, вода в язовир „Камчия“, който захранва питейно града, има само до май 2021 г. Като алтернатива правителството възложи преди месеци на МРРБ да ремонтира язовирите „Порой“ и „Ахелой“ и изграждане на довеждащи водопроводи до деривация „Китка“.

„С цел максимално бързо стартиране на процедурата, предвид краткия срок за строителство и изчерпване на ресурса на „Камчия“, единственият възможен изход, който да даде на ВиК-Бургас да се вмести в тези срокове, е въвеждане на бедствено положение“, гласи абзац в декемврийския график за ползване на язовирите, изготвян регулярно от МОСВ. Графикът е изготвен вчера.

За да могат да се използват като резервни източници за вода за Бургас е необходимо изграждането на 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни и три помпени станции, за да се качи водата от тях в новия водопровод. Трябва да се направи и ремонт на двата язовира.

Все още обаче не е задействана процедурата по прехвърляне на собствеността на „Порой“ и „Пчелина“ на областната управа в Бургас, за да може тя да ги предостави за експлоатация на ВиК дружеството. Това трябва да се направи от Министерски съвет.

Идейният проект за включването на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към деривация Бургас вече е готов. Парите в размер на 60 милиона лева са осигурени, единствено процедурите, които държавното дружество е задължено да спазва могат да забавят процеса, каза вчера говорителят на ВиК Бургас Димитър Гюров, цитиран от БНР.

Същото пред БНР вчера заяви и областният управител Вълчо Чолаков. „Започнати са процедури по изготвяне на парцеларни планове, от ВиК и съответните общини, които парцеларни планове предвиждат свързване на двата язовира към деривацията на „Камчия“, по тези проекти вече се работи. В ход е и процедура за прехвърляне на собствеността на самите язовири, за да може да бъде осъществено съответното финансиране, като измислен е механизма, по който да стане това финансиране и спазвайки процедурите, които предвижда закона за извънредни ситуации, тези процедури да бъдат реализирани в по-съкратени срокове“, поясни той.

За днес в 14 часа е насрочено извънредно заседание на общинския съвет в Бургас, на което ще се обсъди проблема с водата, като на него ще присъства и министъра на екологията Емил Димитров.

Идеята за въвеждане на бедствено положение обаче предизвика и негативни коментари. „Нали знаете какво означава бедствено положение? Възлагане на работа на фирми без никаква процедура. 60 милиона без търг, без конкурс, защото е спешно“, реагира в социалните мрежи Владислав Панев от „Зелено движение“. Панев следи проблема от няколко години, като неведнъж посочва, че до тук се стига не само заради сушата, но и заради работата на ВЕЦ „Камчия“.

Това се потвърждава и в графика на МОСВ за ползване на водите за декември. В частта за язовир „Камчия“ е записано, че е установено „ежемесечно разминаване“ между отчетените водни количества във ВЕЦ „Камчия“ и измервателните устройства, монтирани към пречиствателната станция на язовира.

В тази връзка министърът на екологията Емил Димитров е назначил комисия, която трябва да провери казуса и да му докладва решение в едномесечен срок. Като вариант за решение се посочва монтиране на нови измервателни уреди.

Според графика ВЕЦ-ът трябва да обработва единствено водата, която се отпуска за питейни нужди, като количествата постъпват именно в пречиствателната станция. Според данни на Панев и медийни публикации преди време, ВЕЦ „Камчия“ е собственост на Димитър Тадаръков.

Проблемът с водата за Бургас изненадващо придоби актуалност в петък, когато министърът на екологията Емил Димитров – Ревизоро се появи в парламента и поиска помощ от депутатите, за да не остане четвъртия по големина град в страната на сухо още в средата на следващата година. Екоминистърът нападна министрите на земеделието Десислава Танева, която през дружеството „Напоителни системи“ е принципал на язовирите за напояване и на регионалното развитие Петя Аврамова, на чието подчинение са повечето ВиК дружества в страната, включително това в Бургас.

Наложи се премиерът да се намеси, за да потуши напрежението. В познатия си стил той възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите. След срещата с премиера Емил Димитров промени позицията си и според пресслужбата на правителството „вече не смята, че ще има водна криза“.

Първите информация за пониженото ниво на язовир „Камчия“ се появиха в началото на януари. Тогава от местното ВиК дружество успокоиха, че във водоема има вода за две години напред. През лятото министърът на околната среда и водите Емил Димитров увери жителите на областта, че водна криза не се задава.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram