Млекопроизводители: Липсата на държавно подпомагане прави българските производители неконкурентоспособни

Цените на стоките не се формират от потребителските възможности, а от цените на вложените суровини. Това каза председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров в предаването „Тази събота“ по бТВ.

22 лева струва храната на една крава на ден, а 8030 лева – за година. Заедно с другите разходи става около 10000 лева. „5 тона мляко по 1,2 лева прави 6000 лева. Има дефицит от 4000 лева“, добави той.

Литър мляко от фермата струва 1,35 лева. „Сега обаче предприятията се опитват да свалят цената. За килограм сирене са нужди 7 литра мляко – по 1,35 лева става 9,25 лева, но без ДДС. Тук е само млякото, но има опаковка, заплати, производствени разходи, енергийни ресурси, транспорт. Те са не по-малко от 3 лева за опаковка сирене. 20% е ДДС и това прави около 15,50 лева за килограм сирене“, обясни Зоров.

Липсата на държавно подпомагане прави българските производители неконкурентоспособни, допълни той.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков припомни, че с началото на КОВИД пандемията цените на суровините са започнали да нарастват, а търсенето на всички селскостопански продукти рязко намаля. „Предлагането продължи да е в същите темпове и това доведе до продажна цена под себестойност. До края на 2021 г. в цената на яйцата почти няма промяна, докато цените на суровините, които ползваме, стремглаво се покачват. Фуражите образуват 70% от нашата себестойност“, обясни Божанков.

Така по думите му за периода от 2020 г. досега всички селскостопански производители работят на загуба.

„Еврокомисарят по земеделието каза преди дни, че в България и Румъния продажната цена на селскостопанските продукти не може да компенсира покачилите се разходи през периода 2020 досега“, каза Божанков.

Според него в Европа са компенсирали производителите си.

Себестойността на едно яйце е 30 стотинки, допълни той. „Може би има спекула, но лошите не сме производителите“, каза той. Производителите на пилешко месо работят на загуба в последните месеци, а суровините в момента са на много висока себестойност./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram