Митниците: Над 4 000 000 литра спирт се съхранява в данъчните складове

Над 4 000 000 литра етилов спирт се съхранява в данъчните складове, съобщават от Митниците.

Ръководството на агенцията е провело разговори с производители на етилов алкохол (спирт) и дезинфектанти с цел да се установят какви запаси съществуват и какво е състоянието на производствените мощности.

По време на разговорите е станало ясно, че производителите разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет.

Анализът на митниците показва, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за спирт е средно над 300 000 дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 000 000 литра, който може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти.

Данните се потвърждават и от разпространените публични позиции на някои компании, в които те подчертават, че могат да отговарят на повишеното търсене на спирт и дезинфектанти. 

По експертна преценка на един от основните производители, етиловият алкохол, необходим за месечните нуждите от дезинфектанти за страната, е около 1 000 000 л. В България има няколко завода, които могат да произвеждат общо 360 хил. л. за денонощие. Това означава, че за по-малко от три денонощия ще може да бъдат осигурени месечните потребностите. /offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram