Миньори искат от премиера спешни гаранции за бъдещето на „Марица-изток“

Синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в държавните „Мини Марица-изток“ поискаха спешна среща с премиера и ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс. Те обявиха и готовност за протести.

Миньорите са притеснени от намаления добив на въглища с 25 % тази година, заради свитото потребление на електричество, което ще донесе по-ниски приходи и ще доведе до неизпълнение на инвестиционната и ремонтна програма. 

Наско Митев от КНСБ бе категоричен, че ще искат ясни гаранции за бъдещето на комплекса „Марица Изток“ от премиера:

„Първата седмица на месец септември имаме заявен браншови съвет. Ще искаме да присъства и господин Борисов. Няма да скрия това, че работоници казват да излизаме в момента на улицата“.

Бисер Бинев от КТ „Подкрепа“ допълни: „Искаме ясно и точно на политическо ниво да бъде наистина гарантирано едно минимум 15-годишно бъдеще на мини „Марица Изток“. 

Допълнителни притеснения носи и решението на КЕВР за намаление с 7 тераватчаса на енергопроизводството от комплекса „Марица-изток“.

„Притесненията се, че се върви към сценарий подомен на закриването на първите два блока на АЕЦ „Козлодуй“, каза Бинев.

Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, в което настояват за държавногарантиран заем от 50 милиона лева за мини „Марица Изток“ или вдигане на цената на въглищата от 77 до 86 лева за тон условно гориво./bnr.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram