Министър лобира за разследвана за фалшиви документи и незаконен износ фирма

Министърът на здравеопазването открито лобира пред институциите да си набавят големи количества маски от фирма, която бе изобличена за незаконен износ на ваксини, при това с фалшиви документи и далавера за огромни пари. Това става в последния работен ден – петък миналата седмица, преди да издаде скандалната си заповед за задължително носене на маски с над 15 пъти. А също, след като държавата реши да закупи 1 млн. маски на скандално висока цена – 8 пъти по-висока от цената на „бедна“ Франция. Фирмата се казва Бул-Био – НЦЗПБ, държавна е, но в случая се конкурира на пазара с всяка друга фирма. И при скандално високи цени за продукта – образуване на спекула, не е нормално институциите да бъдат принуждавани да купуват огромни количества от нея. А превръщането на министъра в неин агент, който дори цитира координатите, не го измъква от отговорност, въпреки споменаването на „и други търговци на българския пазар“. Напротив, уличава го допълнително. Апропо, не е ясно какво стана с делото срещу здравния министър в кабинета Борисов 2 Петър Москов, което се води от 3 години именно заради далаверите на Бул Био, след като той първо се опита да отрече, а после беше разобличен тотално от Валя Ахчиева. Напомняме написаното от 19 минути на 14 януари 2016 г:

Български министър на име д-р Петър Москов е доказан лъжец и то го е извършил в отговор на депутатско питане. В ответа си Москов, който надлежно е се е подписал, отрича да е правен износ на ваксини против туберколоза от България за Турция като дарение. А износ е направен на 17 септември, доказват документи на Агенция Митници. Освен другото, това е станало с фалшив документ, както Валя Ахчиева показа в своето предаване Открито, което бе пуснато след цензурирането му от БНТ, но след 1-месечен публичен натиск. Става дума за „сертификат“, който е

„издаден“ на 16 септември, докато истинският документ е издаден от Агенцията на лекарствата едва на 24 септември. Така скандалът става огромен и то международен. За разлика от фалшификата, който няма печат, оригиналът е подписан и подпечатан от шефа на агенцията по лекарствата Асена Стоименова. Тя извади и друг документ, който черно на бяло опровергава фалшификата и го определя като такъв.

Износът е направен от държавната и подчинена на министъра фирма Бул Био, която е била спешена. Тя е била принудена и за второ дарение за половин милион лева към Турция, както потвърди категорично пред Ахчиева шефът на Бул Био Любомир Димитров. Пред камерите Москов излъга също, че насреща идват турски ваксини „на нивото на френските Санофи“, които впоследствие се оказа, че са забранени в Европейския съюз. Нещо повече, предстои да бъдат унищожени. Което ще ни струва много пари на нас – данъкоплатците, не на министъра. Има и друга опасност – ако марката Санофи заведе иск срещу министър Москов заради изявлението му пред БНТ,  ще имаме втори международен скандал, защото става въпрос за огромен концерн. Човекът, който искаше да се изтребят до крак бездомните кучета, си позволи и да се усъмнява пред зрителите в почтеността на Ахчиева като каза: „ако приема, че имате истински причини да се интересувате от въпроса“. Прилича ли това на 45-годишен мъж?! Припомняме, че български медици лежаха в затвор заради обвинения в заразяване на либийски деца. Ако стане нещо с турски бебета, какво да чакаме???!!! Оставка на министъра моментално!“.

19 минути

https://19min.bg/news/8/72319.html?&qstr=%D0%91%D1%83%D0%BB%20%D0%91%D0%B8%D0%BE

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram