Министър Кралев: “Лекарите показват изключителен професионализъм в екстремни условия”

“Не мога да кажа, че съм подценявал вируса. От самото начало съм спазвал абсолютно всички противоепидемични мерки, но съм си изпълнявал и задълженията като министър. Това включва срещи с много хора и посещения на публични събития, което крие своите рискове”, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при участието си в сутрешния блок на Нова телевизия “Здравей, България”. “Няма как човек да знае къде ще се зарази с вируса. Много хора са носители на вируса и го носят безсимптомно, така че самите те не знаят, че могат да заразят хората около себе си. Опасността е голяма. Вярно е, че 80% го прекарват без симптоми и много леко, но при останалите 20% рискът е огромен и никой не е застрахован в коя група ще попадне. Единственият шанс, който имаме в момента, е да продължим да спазваме противоепидемичните мерки, без да се изпада в крайности, но трябва да се научим да живеем по малко по-различен начин, защото този вирус ще продължи да бъде сред нас, ще продължи да отнема човешки животи и не трябва в никакъв случай да се подценява. Не трябва да се подценява и трудът на лекарите. Те са хората на първа линия в битката с COVID-19. Показват изключителен професионализъм в екстремни условия. Те са всеотдайни хора, които работят на 12 часови смени. В продължение на 4 часа са в защитни облекла с шлемове, маски, гащеризони. Тези хора работят с риск за живота си в екстремни условия, а след това се прибират при своите близки, съзнавайки, че има огромен риск да предадат вируса на тях. Благодарен съм на всички, които положиха грижи за подобряване на моето здравословно състояние. Възхитен съм от това, което видях в УМБАЛ “Св. Марина” и от екипа на отделението за интензивно лечение и неинвазивна вентилация, ръководен от д-р Валентина Димитрова”, допълни Кралев.

        “Един от най-тежките моменти е притеснението за близките. Това е на чисто психологическо ниво. Докато не излязат техните проби започваш да чувстваш вина за това, че не си предотвратил заразяването с вируса, че поставяш в опасност и тях. Но никой не е застрахован. Ако знаем къде може да се докоснем до вируса и къде може да контактуваме с него ще се пазим много повече. Слава Богу около мен всички бяха здрави. Това се дължи и на това, че аз спазвах противоепидемичните мерки. Шансът да заразя някого беше лимитиран”, каза спортният министър. Той продължава да бъде под карантина до даването на две отрицателни проби за наличие на коронавирус в два последователни дни.

        Министър Кралев заяви, че следи всичко, което се случва в държавата. “Едни от постиженията на гражданското общество са свободата на словото, правото на свободно изразяване и мнение, правото на мирни протести, правото на свободни и честни избори. Мисля, че нашето общество си е извоювало тези ценности и тези права. Те продължават да са част от нашето ежедневие. Очевидно е, че в момента обществото е разделено. Не е ясно каква част от народа представляват протестиращите. Аз съм против всякаква форма на агресия и насилие. Сегашното правителство е избрано от един милион българи и смятам, че трябва да продължим да си вършим задълженията до края на мандата. Съвсем скоро има насрочени редовни избори и там вече ще се види реално какво е мнението на народа. Той ще даде истинската оценката за това как ние сме се справили със задачите, които са ни възложени и какво сме свършили. До тогава има много работа, ние сме част от изпълнителната власт и трябва да изпълняваме задачите си стриктно и отговорно”, заяви Красен Кралев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram