МЗ не казва колко са достоверни PCR тестовете

Все още няма яснота дали от НОЩ не броят всички болни от грип за заразени с Covid-19. Напомняме, че има различни тестове, някои от тях хващат, че има вирус, но без конкретика, а други уточняват какъв точно е той. Корона, грипа А, грип Б… Още на 2 септември главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев зави пред 19 минути, че у нас ще има от втория вид. И досега обаче не е ясно дали това е така.

Експертът по медицинско право адвокат Мария Петрова е изпратила запитване до Министерството на здравеопазването (МЗ) във връзка с това какви PCR тестове се използват у нас, до каква степен те дават отклонения е как се отчитат резултатите. Правното основание за подобно питане е по Закона за достъп до обществена информация. „Отговорите от МЗ обаче са много общи и в тях почти липсва конкретика”, посочи тя пред БНР.
 „Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани”,  коментира адв. Петрова.
„От информацията, която получих от  МЗ става ясно, че тестовете у нас са от две южнокорейски фирми и, че първият договор, който държавата ни е сключила за закупуване на такива тестове е от 10 април. Това поражда резонния въпрос: „След като извънредното положение беше въведено от 13 март, с какво са били тествани българските граждани от 13 март до 10 април?“. Освен това министерството само декларира, че тестовете отговарят на европейските изисквания, но не предоставя информация как трябва да бъдат извършвани тези тестове и не съобщава какъв е процентът им на достоверност”, обяви юристът.
Напомняме, че още в края на септември бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в

един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания обяви, че големият проблем с тестването ще настъпи, когато се сблъскаме със сезонния грип.

„Всички ще бъдат написани, че са болни от коронавирус. Ще правим PCR тестове, те ще излизат положителни. Голямата грешка е, че PCR тестът бива обявяван за този с най-голяма тежест, за да покаже дали един човек е заразен, или не“, прогнозира тя. „Над 50% са фалшиво положителните тестове, но те се обявяват като безсимптомни, вместо за грешни”, констатира още д-р Първанова.

„Медии и политици фанатично ни убеждават в надигаща се втора вълна от К-19. За целта се насажда паника, като се представят общ брой случаи на съмнително положителни PCR тестове, а не на действително болни хора”,  каза още бившият евродепутат преди седмици.  И наистина: НОЩ говори за „заболели“, а50-80% са безсимптомни, а едва 5% са тежки случаи на реално болни

„Колкото повече PCR тестове се правят на напълно здрави хора, толкова повече новооткрити се обявяват, но не се отчита фактът, че този анализ открива частици (секвенции) от вирус, които не са жизнеспособни и не могат да заразяват, допълва д-р Първанова“.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram