Менда Стоянова очаква наказателна процедура срещу България заради намаленото ДДС


Председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова предполага, че Европейската комисия ще стартира наказателна процедура срещу България, когато бъде приет окончателно по-ниският ДДС за туроператорските дейности. Лично тя отново отказа да гласува в подкрепа на по-ниското, но съпратийците ѝ подкрепиха на второ четене свалянето на ставката от 20 на 9%. Стоянова обоснова подкрепата на ГЕРБ с решението на коалиционния съвет от миналата седмица.

Освен за туроператорската дейност, днес комисията одобри свалянето на ДДС за фитнесите, виното, бирата и случайния превоз – всеки, който заплаши да протестира. Това всъщност е втората вълна на намаление на единната ставка от 20%, като месец по-рано беше направен реверанс към ресторантьорите, производителите на бебешки храни и лекарства, пелените, доставчиците на кетъринг услуги и книгите и учебниците.

„Разширяваме кръга на услугите, които се облагат с намалената ставка от 9%. Това още един път доказва, че пробив в единната ставка винаги води единствено и само до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално“, коментира Менда Стоянова пред „Фокус“.

Припомняме, че тя и бившият финансов министър Владислав Горанов бяха твърдо против намаляването на ДДС. Но премиерът Бойко Борисов заяви, че не го интересува и че това е политическо решение. Стоянова още когато се заговори за първата вълна от намаления на ставката, действащи от началото на юли, заяви, че ще има много други искания, но в крайна сметка няма да доведе до намаляване на цените на стоките и услугите, а маржът ще остане в ръцете на търговците.

„Бизнесът на ресторантьорските услуги и на нощните заведения настояваше и не беше доволен, че миналия път, когато въведохме 9% ДДС изключихме алкохолните напитки. В случая те предлагат да се включат бирата и виното, тъй като това са основните напитки, които се ползват в нощните заведения и баровете, където храна няма. Предложението е на „Обединени патриоти“ и на коалиционен съвет то беше подкрепено и от ГЕРБ. Днес беше прието“, заяви още Менда Стоянова.

По отношение на туроператорите тя е категорична, че противоречи на европейската директива за ДДС облагането. „То продължава да противоречи на директивата и сега и предполагам, че ще имаме инфрийчмънт (наказателна процедура) като го приемем, но това тепърва предстои да видим. Отново по тяхно настояване бяха включени и маржа на туроператорите, т.е. тяхната комисионна. Допълнено е за екскурзии, организирани от тези туроператори или турагенти чрез случаен превоз. Тази услуга, когато не е в пакета на туристическата услуга, се облага с 9%. Сега всъщност и да е извън пакета на туристическата услуга ще се облагат с 9%“, допълни още Менда Стоянова./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram