Медсестрите продължават с протеста си

Въпреки, че в понеделник синдикатите и правителството се разбраха за увеличение на заплатите на медицинските специалисти в детското и училищното здравеопазване, палтковият лагер на медицинските сестри пред Министерския съвет продължава с пълна сила. „Няма да мръднем, докато не се изпълнят исканията ни“, заяви пред „Сега“ медицинската сестра Мая Илиева, която бе уволнена от болница „Токуда“.

В понеделник, след разговорите на синдикатите с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Деница Сачева и финансовия министър Владислав Горанов бе съобщено, че е разработен механизъм, чрез който ще бъдат осигурени 9 млн. лева за здравните работници, чието възнаграждение не е достигнало 900 лв. Става дума за около 11 хиляди души, работещи в детски ясли и градини, здравните кабинети и детските кухни, както и в малките общини. Според президента на КНСБ Пламен Димитров това са повече от една трета от всички медицински специалисти в страната, чийто заплати в момента са между 600 и 1007 лв. Постигнато бе съгласие и за заплащането за нощния труд – то да бъде 0.15% от размера на минималната работна заплата, за което кабинетът ще внесе спешно предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е сериозно увеличение – от сегашните 25 стотинки на 91 стотинки.

Мая Илиева обаче коментира, че постигнатите договорки не решават проблемите на медицинските специалисти, защото повишението на заплатите на сестрите в детското и училищното здравеопазване е заложено в колективния трудов договор и е трябвало да се случи още през януари миналата година. Що се отнася до парите за нощен труд, искането на медицинските сестри е то да е 0.5 на сто от минималната заплата, т.е 3 лв., а не 95 стотинки, както са решили от кабинета. Не са изпълнени и другите две искания на медицинските специалисти, които протестират за тях от една година – за гарантирано от държавата минимално заплащане от поне 2 минимални работни заплати (1220 лв.) и за въвеждане на стандарт, който да казва колко пациенти може да обслужва една медицинска сестра, както и колко медицински специалисти следва да има в една болница.

Властта продължава да не обръща внимание на палатковия лагер на сестрите, който бе подновен на 1 март, тъй като стана ясно, че една година след протестите все още има сестри, които получават заплати под 950 лв. – колкото е договорено в КТД. От кабинета продължават да твърдят, че ще преговарят само с легитимните организации, тъй като въпросните искания на сестрите са деструктивни. По-конкретно те визират искането им болниците да не бъдат търговски дружества, което според тях означава национализация на здравеопазването. Неглижирането на протестите доведе миналата седмица до ескалация на напрежението, когато пет медицински сестри окупираха зала на Народното събрание, а една от тях буквално стигна до ръба.

ЗАЩИТА

Във връзка с опасността от възникване на извънредна и епидемиологична ситуация, сестрите внесоха друго писмо до здравното министество, с което настояват за специални мерки за тези, кoито на първа линия ще обслужват пациентите с коронавирус. Застраховка живот, декларация от работодателя за безплатно лечение при необходимост или усложнения (задължително болничен отпуск за тези, които ще бъдат под карантина), както и безопасни лични предпазни средства за защита по европейско изискване са част от задължителните неща, които трябва да бъдат осигурени на сестрите, смятат протестиращите. Другите им искания са дните, в които ще бъдат под карантина и ще работят, да им бъдат заплатени допълнително (пет брутни работни заплати), както и отпускане на допълнителен отпуск като компенсация за времето, през което специалистите са били под карантина.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram