Медицинските сестри отново на протест за достойни заплати и условия на труд

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30463922.html

Година след първия си протест медицинските сестри отново са по софийските улици с искания за по-достойни заплати и условия на труд. Те подновиха протестните действия в столицата в неделя с шествие от Министерския съвет (МС) до „Пирогов“ с искане за по-високи начални заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Председателят на синдиката на медицинските специалисти Мая Илиева съобщи пред БНР, че в понеделник отново ще се проведе шествие.

Медицинските сестри настояват основната им заплата да достигне сумата, равняваща се на поне две минимални заплати или 1220 лв. Дотогава те искат да се спазват договорките по колективния трудов договор, които все още не са приложени навсякъде. Другото искане на протестиращите е свързано с реформа в здравната система, тъй като според тях търговският статут на болниците поставя на заден план пациентите и лечението им.

Те подчертават, че не искат среща с никого, а решение на проблемите, предава БНР.

От здравното министерство обявиха, че не са спирали диалога с представителите на протестиращите медицински сестри. От ведомството казаха, че „немалка част“ от исканията вече са изпълнени, а по други продължава да се работи. Беше обявено също и че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията са повишени с 15-20 %.

„Промяната в сектор „Здравеопазване“ ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година“, казват от министерството.

През декември представителите на медицинските сестри се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Тогава им бяха предложени колективен трудов договор, затваряне на лечебни заведения и контрол на харченето на парите за медицина, както и възможността лекарите да намалят заплатите си в полза на сестрите. В крайна сметка единственото нещо, за което стана ясно, че премиерът е поел ангажимент е да бъде достигнато минимално заплащане в колективния трудов договор от 950 лв. за сестрите.

До дни предстои да се публикува за обществено обсъждане и искането на медицинските специалисти за 7-часов работен ден на реанимационните сестри, съобщава БНР.

Протестът на майки с деца с увреждания пред сградата на Министерския съвет
Протестът на майки с деца с увреждания пред сградата на Министерския съвет

В понеделник към протестиращите от Синдиката на медицинските специалисти се присъединиха и майки на деца с увреждания, които обявиха безсрочен протест с палатков лагер пред МС с настояване за оставка на социалния министър Деница Сачева, защото пренебрегвала Закона за личната помощ и в страната близо 15 хиляди души са без лични асистенти.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram