МВФ обяви, че скоро ще реши дали Кристалина Георгиева ще запази поста си


Международният валутен фонд (МВФ) обяви снощи, че скоро ще реши дали управляващият директор Кристалина Георгиева ще запази поста си.

След заседание, приключило тази нощ българско време, изпълнителният борд на фонда съобщи, че е постигнал значителен напредък по случая, но и договореност да се изискат повече подробности, за да може бързо да приключи с обсъждането на въпроса.

Георгиева е обвинена, че е манипулирала данни в полза на Китай, докато е ръководила Световната банка, но тя отрича вина.

Междувременно стана ясно , че някои европейски правителства са я подкрепили.
Според източник на агенция Ройтерс от френското финансово министерство Париж е планирал да изрази подкрепа за българката, друг източник е посочил, че от Великобритания, Германия и Италия също се очаквала позиция в нейна полза.

Георгиева вече получи подкрепа от африкански финансови министри.

Досега от финансовото министерство на САЩ, които са влиятелна страна в МВФ, са заявявали, че настояват за цялостно и честно разглеждане на всички факти.

Заседанието на Изпълнителния борд на МВФ продължи часове в петък при закрити врата. Бордът се събра да обсъди информацията, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, Георгиева е оказвала натиск върху служители на институцията, за да бъдат променени данни по благоприятен за Китай начин.

В изявление до борда Георгиева категорично е отрекла обвиненията./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram