МВР шефът: Нямаме възложена проверка от прокуратурата за пачките с пари в спалнята на премиера

Нямам впечатление Младен Маринов да е свързан с ДПС. Това заяви новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски пред Нова тв за доскорошния министър. Той е категоричен, че е работил 20 години с него и никога не е заподозрял нещо подобно.

Взимаме мерки да не се стига до подобни ситуации, но снощи за първи път се блокира кръстовището на Софийския университет. Ако знаехме предварително, нямаше да има коли там, щяхме да ги спрем. Нека тези, които протестират да спазват правата и на останалите граждани, заяви вътрешният министър по повод на снощния инцидент.

Той благодари специално на трима полицаи, които всяка вечер са на протестите, ръководят униформените и не допускат проливането на кръв. Това са Николай Николов от СПС, Тони Тодоров и Свтльо Вълков. „Ако имахме организатор, който спазва закона и обясни какво ще направи, ние ще знаем намеренията му“, допълни той.

На въпрос трудно ли се е решил да оглави МВР, той отговори: „Работата ми като полицай ме е научила да взимам бързи решения. След разговори с г-н Младен Маринов, с когото повече от 20 години сме колеги, за една вечер взех решение. Няма значение как сме се събрали. Не съм се и много колебал, защото знам системата на министерството и в момента тя е подредена и работеща“, каза Терзийски.

„От 1996 година работя в МВР. Често чуваме повече упреци, отколкото благодарности“, призна той.

„Господин Маринов няма да работи повече в системата и аз няма да се върна, след като приключа с политиката“, каза той.

 „Бил съм много години с Младен Маринов, познавам семейството му. Той е истински професионалист“, отсече Терзийски. 

Към настоящия момент нямаме възложена някаква проверка от прокуратурата. Това заяви МВР министърът Христо Терзийски след като му беше поставен въпрос относно прословутите вече снимки с пачки евро и пистолет в спалнята на премиера Бойко Борисов.

Попитан кой трябва да провери как е станало „аранжирането“ в спалнята на министър-председателя, както самият Борисов казва, конкретен отговор нямаше.

 А попитан как така Маринов официално си тръгна заради фиаското в „Росенец“, след като самият Терзийски беше на място и отговаряше за опазването на реда на ръководно ниво, но стана министър, отговорът беше: „Има политически прочит, има и полицейски прочит – ако има ескалация, да не допуснем някакво нападение над хора, които си противостоят“.

Терзийски добави, че планирали всичко от предната вечер с ръководителя на бургаската полиция, чиято оставка Бойко Борисов поиска, но Младен Маринов не прие. „Не можем да ограничим едната група (бел. ред. – т.е. симпатизантите на ДПС), да дойдат през нощта на мястото, запазено за другия ден за протест. В крайна сметка не беше толкова мирно и тихо, имаше обидни реплики от двете страни“, каза Терзийски.

Той беше категоричен, че ако оценката на политическо лице – в случая бургаския кмет Димитър Николов, е различна от тази на полицейски началник за потенциално ексалираща ситуация като протест, полицаят може да не го слуша.

Изрично попитан дали е имало случай с момиче, което е било разголено и полицаи са я снимали и са си правили селфи, МВР министърът отрече. Но призна, че имало „превишени полицейски правомощия“ срещу протестиращи. Превишаване, по думите на Терзийски, било когато се слагат белезници „с използване на физическа сила“.

Терзийски обеща и да говори с полицейските синдикати заради заплащането на извънреден труд, но се застрахова, че трябвало промяна в закона за осигуряване на още пари.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram