МВР излъга: Няма задържани снощи, а протестиращите не пускат линейки

За изминалото денонощие няма задържани лица няма, а протестиращите не допускат линейки покрай възвърналата се блокада на Орлов мост. Това стана ясно от днешния брифинг на СДВР, който обобщава протестната обстановка в столицата за изминалото денонощие.

Снощи обаче са били задържани двама души – журналистът Николай Стайков, който е бил закопчан без предупреждение заедно с още едно лице – Александър Радков от протестиращите. Полицията обаче категорично отрече това да е така, въпреки че Стайков показа и документи за ареста си.

Снощната ситуация бе коментирана от гл. инспектор Красимира Стоядинова.

По думите ѝ протестиращите са вързали кофи за смет една за друга и са преместили пейки върху пътното платно. Именно това пречило на превозните средства със специален режим да преминават през блокадата.

Това обаче категорично не е вярно – осигурява се кордон за преминаващите коли на Спешната помощ, видя снощи екипът на FrogNews, който бе на мястото на палатковата блокада. Такъв кордон имаше и по време на блокадите през изминалите дни, преди палатките да бъдат бутнати.

Стоядинова коментира, че недоволстващите категорично са отказали да разговарят с полицията.

От СДВР изтъкнаха, че предстоят нови разговори с хората, а целта е да се възстанови общественият ред.

“СДВР уважава правото на протест на всички, но призоваваме протестите да бъдат мирни и да се съобразяват със законовите наредби”, заяви тя.

Министерството на вътрешните работи заяви, че протестиращите от барикадата са събрали камъни и стъклени бутилки, които да използват, ако се наложи.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram