МВР благодари на протестиращите, които снощи с жива верига спряха група провокатори

Осем лица са задържани преди и след протеста в София в четвъртък. В двама от тях са намерени наркотични вещества, а в останалите шестима – ножове, спрейове със сълзотворен газ, боксове и пиротехнически изделия. Това заяви на брифинг заместник-директорът на СДВР комисар Антон Златанов, цитиран от Нова тв. Той благодари на протестиращите, които снощи с жива верига спряха група провокатори да окървавят протеста.

От СДВР отново призоваха гражданите да проявяват разум, да съдействат на полицията и да се разграничават от агресивните групи сред тях.

„Голяма част от хората си тръгват около 21-22 часа. Именно в този час картинката на площада се променя. Сформират се агресивни групи, някои от тях са употребили алкохол или други вещества, което е видимо от поведението им и започва ескалация на напрежението”, посочи още Златанов.

„Искам да поздравя тази част от протестиращите, които проявиха разум снощи и при оформянето на агресивна група протестиращи след 22.00 часа, се разграничиха от тях и подпомогнаха да не се стига до ескалация на напрежението. Полетяха бутилки и всички медии отразиха какво можеше да се случи. Бяхме готови за реакция. До такава не се случи благодарение на служителите ни и на част от гражданите, които бяха там“, каза още комисар Златанов, цитиран от „Фокус“.

Служителите, които се проверяват във връзка с информациите за насилие на протестите, няма да изпълняват задълженията си докато трае проверката, добави комисар Златанов.

Той посочи, че МВР е пуснало вече съобщение за проверката относно евентуално полицейско насилие на протестите.

„Проверката тече интензивно. Криворазбрано беше, че ще е ясно след месец. Това е законоустановеният срок. И ние искаме да се разбере бързо. Установени са някои от служителите, които няма да изпълняват служебните си задължения, докато трае проверката“, допълни той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram