Мафия в Район и Пазари Възраждане

Истинска семейно – приятелска мафия вилнее в Район и Пазари Възраждане, разкрива Труд. В нея са обхванати кметът на тази част от центъра на София, нейната заместничка, съпругът й, секретарки, шофьори и други действащи лица. Колегите започват скандалното разследване с купоните, които общинарите си организират на островите Тасос и Корфу и в Барселона, за които са командировани за сметка на данъкопатците като маскировката е „обучения на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни”. Освен в чужбина, те редовно прескачат и до Албена, Банско, Хисаря, Боровец, Поморие, Несебър, Сандански, Трявна. Според кмета Савова семинарите имат „почти задължителен” характер. А какъв е той личи по снимките за спомен – те са от тежки софри и денсинги. За целта се харчат и 60 000 лв. на данъкоплатците – по 5000 лв. месечно за допълнително материално стимулиране за изнурителната „работа” на чиновниците по кръчмите, като всеки член на въпросната комисия изкарва 240 лв. месечно върху заплатата.


Пиарът на общината Пепа Илиева обяснява любовта към гръцките острови с програма за децата от ромските училища, наречена „Моята първа икона – първи стъпки към Бога”. Имало една жена, която работела в музей на икони в Гърция, която изнесла лекция. На снимките обаче ромски деца и лекции не се виждат, само танци, пиене и ядене за сметка на данъкоплатците.
„Общинарите биха могли и сами да си плащат пътуванията до островите, защото заплатите в общината не са малки. Само получените възнаграждения от секретаря на общината Дарина Енева през 2019 г. са 40 327 лв. Това прави по 3360 лв. месечно. За сравнение кметът на София Йорданка Фандъкова получава по 2900 лв. на месец. Решението кой колко да взима на месец се взема от зам. кмета арх. Николай Диков и се подписва от кмета на района. Изплащането на допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит също зависи от Савова, твърди бившата служителка в общината, сега пенсионерка, Елка Петрова. Тя не е получавала никакво, за разлика от нейни колеги, начисленията на които стигат до над 30%.


Освен добри заплати, има и други екстри да работиш в общината. Докато десетки семейства чакат много години за жилище, млади и неженени общински служители вече са се обзавели с такова и в повечето случаи в нови кооперации, за което Труд разполага с документи за раздадени апартаменти”, пише вестникът.
Той разкрива, че наред с чиновниците, екстри се полагат и

на обслужващия персонал на районния кмет: „Жилище получава и треньорът по футбол на сина на кметицата, която е кръстница на детето му. Шофьорът на Савова – Драгомир Драганов също получава общинско жилище, но и расте в службата – в момента е главен специалист Отбранително-мобилизационна подготовка при кризи и аварии и отговаря за класифицираната информация в общината (б.р. за това се дава солиден бонус към заплатата, тъй като се предполага, че функцията се изпълнява от експерти). Той се е дипломирал преди десетина дни и досега е извършвал дейността без висше образование”, пише Труд, което е закононарушение, добавяме ние. Доста странно предвид юридическото образование на кмета Савова.
Оказва се, че при толкова услуги за колеги, по 240 лв. на месец за работа в комисията за проблемните младежи получава и Мая Стоянова, главен експерт в Жилищно настаняване, която обаче е в отпуск по майчинство и едва ли може да участва в реалната дейност.
Според Труд има и конфликт на роднински интереси. Съпругът на заместник – кмета на района Татяна Димитрова – Драгомир Димитров, е изпълнителен директор на пазари Възраждане – една от най-силните общински фирми изобщо. Длъжността е с 3-годишен мандат и всеки момент трябва да е проведе нов конкурс за апетитното място.

В пълно с елементарни езикови и граматически грешки интервю в отговор, районният кмет Савова отрича всякакъв конфликт на интереси. Освен това, смята, че трябва да й бъдем благодарни за поредицата от наглости. Следва цитат със запазен правопис: „Вместо аз да съм отпуска някъде с детето си, аз през цялото време седя и мисла дадено семейство дали е подходящо да бъде в къща или в жилищен блок”.


По повод на скандала общинските пазари – Женския и Димитър Петков плюс куп други обекти да бъдат управлявани от съпруга на нейната заместничка – легендарен в общината с недобри резултати, но изключителна надменност, районният кмет прехвърля вината на стария състав на СОС, като намеква, че освен ГЕРБ, и БСП, и Сините са в кюпа, като заявява с изключителна арогантност и запазен правопис: „Съпругът на заместник кмета Таня Димитрова е избран за изпълнителен директор на пазари “Възраждане” от Столичен общински съвет. Това е гласувано и прието от 61 общински съветници. Не виждам тук да има конфликт на интереси. Да, г-жа Димитрова е назначена от мен за заместник кмет много години преди това. Няма конфликт на интереси”.
По повод разходките по купони, маскирани като съвещания, на Корфу, Тасос, в Барселона и в ред наши курорти, на които и сама присъства, е още по-нахална: „-Ами има такава практика. Комисията работи целогодишно с деца в риск. На територията на района има две училища, които са изцяло с деца от ромския етнос, така че повярвайте наистина работата е натоварена. Има и определен бюджет. Има такива случаи, в които има изнесени работни групи, срещи на обществени възпитатели на комисията. Решили са служителите, че може да се случи, има бюджет. Имало е такива и на територията на България. Работата на тези хора е целогодишна с деца в риск. И наистина резултатите, които са постигнати за тези години никак не са малко. Направена е преценка, че това обучение, което се организира е възможно да се посети от наши служители. Местната комисия има свой бюджет, който няма нищо общо с общинския бюджет.


И отново, без капка свян и с ужасяваща граматика, за собствения й шофьор и неговите привилегии: „Първоначално беше шофьор, след това е назначен като старши специалист за класифицирана информация. През това време той се обучаваше по съответната специалност. Назначението му се съгласува с дирекция Сигурност на Столична община, за него се извършва проучване. Нали разбирате, че ако той няма право да бъде назначен, аз няма как да го назнача и няма как да му бъде даден допуска до класифицирана информация. През миналата седмица си завърши висшето образование с отлична оценка. Всяка една дейност в този отдел се извършва съвместно с нарочно определени служители от столична община”.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram