Матурите за 12 клас са на 1 и 3 юни

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. На 5 юни е датата за придобиване на професионална квалификация. Началото е 9:00 часа.

На 2 и 4 юни са матурите по желание. Те ще започнат в 8.00 и 14.00 часа. На 5 юни е изпитът за професионална квалификация по практика.

Лириката на Вапцаров, материалите по Димитър Талев и Димитър Димов няма да влизат в съдържанието. Ще има обаче материали от електронното обучение. Министър Вълчев смята, че то е дало резултат и затова ще бъде включен материалът в електронната форма на обучение. Без Първата световна война в материала по история и елементарните частици по математика в матурите. Повече информация ще бъде публикувана на сайта на министерството.

Свидетелствата за завършване на училищно образование ще се забавят само с 4 дни, което ще позволи кандидатстването във висшите училища в страната и в чужбина, увери Вълчев. Дипломите на учениците от 12-и клас ще са им предоставени на 26 юни. 

Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас ще се състои на 15 юни, а по математика – на 17 юни. Изпитите ще започват както и в предишните години – от 9:00 часа. В изпита по БЕЛ няма да влизат сложно изречение и сложно смесено изречение, както и Бай Ганьо, Йовков и др. От математиката отпадат неравенствата и успоредници в изпита след седми клас.

Учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда. Няма да се увеличава учебното време за нито един клас, увери просветния министър.

Отучване може да има през лятото за децата със слаби оценки и тези, които не са включени в електронното обучение, ако ситуацията го позволява.

Срочното оценяване става в електронна среда. Всяко присъствие на децата в училище ще става със съгласието на родителя. Децата се връщат в училище само за най-чувствителните теми и при невъзможност за неприсъствен вариант на обучение.

Десет ще бъдат децата в стая при провеждането на матурите. По един квестор ще има в зала с камера и по един квестор на няколко стаи в коридор.

На тестове ще минават и децата под карантина. Тези деца няма да бъдат поставени в неравнопоставено положение спрямо другите и ще се намери начин и те да положат изпит.

Източник: news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram