Маските остават задължителни на закрито и през август

Носенето на предпазна маска остава задължително на закрити обществени места и през следващия месец на извънредната епидемична обстановка. Промяна в граничния режим за влизане в страната няма. Противоепидемичните мерки също остават в сегашния си вид. Това става ясно от новите три заповеди на здравния министър, които ще действат през август. Както е известно, правителството удължи извънредната обстановка до 31 август.

Всички спортни мероприятия продължават да се провеждат без публика, гласи едната заповед. Културни и развлекателни мероприятия се провеждат при запълване на 50% от капацитета на залата. Посещение на дискотеки, барове и нощни заведения се допуска при заетост един човек на един квадратен метър. Групови празненства са разрешени при спазване на дистанция от метър и половина между хората. И през август няма да се разрешават свиждания в болниците и в старческите домове.

България допуска влизащи от страните от ЕС, Великобритания, Шенгенското пространство, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Йордания, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт, гласи другата заповед.

Без PCR тест могат да влязат у нас пристигащи от ЕС, Великобритания, страни от Шенгенското пространство, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Йордания и Украйна.

С отрицателен PCR тест, направен в последните 72 часа преди пристигането, могат да влизат хора с начална точка на пътуването Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. Само за български граждани и постоянно пребиваващи у нас от тези държави, тестът може да бъде заменен с 14-дневна карантина.

Третата заповед описва мерките, които трябва да спазват работодатели и собственици на обществени обекти. Именно в нея е потвърдено и за следващия месец изискването да се носят маски в закрити обществени места. Изключение се допуска отново за местата за обществено хранене, спортуващите на закрито, участниците в конференции и пр. по време на изказване, ако спазват дистанция от метър и половина, участниците в телевизионни предавания отново при спазване на дистанция. На открито маските са препоръчителни, гласи заповедта.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram