Маринов: Тарикатите ще бъдат санкционирани при връщане

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че на КПП-тата пред София вече се връщани хора, които са се опитали да се приберат в столицата. Той обаче даде да се разбере, че все пак столичани ще бъдат пускани да се приберат, като на тези, които са излъгали при излизане в декларациите си, ще бъде съставен акт за административно нарушение.

„От вчерашния ден тече процес на постепенно прибиране, но колегите върнаха и такива, които искаха да влязат в София. В четвъртък са казвали, че живеят на село, днес – в София“, обяви пред Нова тв Младен Маринов. Той нарече тези хора „тарикати“.

„Преди минути говорих с премиера, за да начертаем мерките за прибиране на софиянци. Мерките в момента са достатъчно затегнати. Има определени времеви прозорци. Вчера имаше много случаи на софиянци, които се убедили колегите, че са от провинцията, а сега, връщайки се, основанието адрес не важи и не могат да се върнат“, добави той.

Веднага след това обаче стана ясно, че хората ще бъдат пускани точно заради адрес и работа. „От вторник хората трябва да се приберат, защото трябва да отидат на работа, но връщането ще стане единствено през пунктовете, където ще трябва да подписват декларации. Тези, които са излъгали, ще им бъде съставен акт за административно нарушение“, твърди вътрешният министър. Той обаче не каза какви точно актове ще се пишат, какви глоби ще се налагат и най вече на какво точно основание ще са те. 

Разбра се обаче, че днес през деня на среща в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов, оперативния щаб и вътрешния министър Младен Маринов ще се прави план за прибирането на софиянци от провинцията.

В същото време Маринов обясни, че на ден в София се подписвали по 80 хияди декларации и обработката им от органите на реда отнемала време. Ако това число е вярно, то примерно за сряда и четвъртък, когато беше и голямото изнасяне от София, са били попълнени поне 160 000 декларации. Още толкова ще са те вероятно и на влизане.

По-късно пред Би Ти Ви вътрешният министър обяви, че хората, които ще се прибират към София първо щели да имат проблем още как ще излязат от областните градове, защото трябвало да обяснят причината за това.

Вътрешният министър обясни, че вчера е бил във Факултета и се е запознал със ситуацията. „Мисля, че хората във „Факултета“ вече разбраха, че целта на мерките е да се запази здравето им. В събота се раздаваха и помощи на нуждаещите се. Надявам се повече да няма ескалация на напрежението“, обяви той.

Министърът на вътрешните работи поздрави църковните служители за създадената организация. „България е може би единствената държава, която не затвори храмовете. Вярата не трябва да угасва“, поясни тезата си Маринов.

КОНТРАТЕЗА

Заповедите на министъра на здравеопазването имат много пороци и се очаква лавина от дела. Това прогнозира специалистът по медицинско право адв. д-р Мария Петрова в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви ден по-рано. „Остро ги критикувам, защото оставам с впечатление, че те всяват смут в обществото и хората наистина не могат да разберат какво им е позволено и какво им е забранено“, подчерта Петрова.

Юристът коментира и заявките на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, както и на ръководството на МВР през последните дни, че за лъжливи данни в декларациите при пътуване хората могат да бъдат санкционирани с глоба от 100 до 300 лв., както и с лишаване от свобода до 3 г. Петрова подчерта, че това е съвсем друг текст от закона, а декларациите не са прикрепени към никакъв нормативен акт, по който се носи наказателна отговорност. Те са регламентирани само в заповед на министъра на здравеопазването. Освен това, според нея, у всички, които са останали в София за празниците, остава и усещането, че не всички нарушители на ограниченията за пътуване ще бъдат санкционирани.

Именно по тази причина, по думите й, се създава предпоставка за това хората, които не искат да спазват правилата за противоепидемичните мерки, да намерят „вратичка“ в заповедите или в закона и да дават лош пример на останалите, които също са с ограничени права по време на извънредното положение.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram